Важни изисквания при избор на матрак

матрак двулицев

Личните предпочитания са в основата на това да се избере нов матрак. При положение, че стария вече 7 години ви служи, но напоследък се забелязва напрежение в най-важните зони като кръст, гръб, рамене това е показателен знак, че трябва да го подмените. Личните предпочитания с в основата на това човек да остане удовлетворен от избора н едно единствено решение сред множеството матраци, които пазара представя. Има няколко съществени стъпки, които е важно да се вземат предвид, тъй като те участват до голяма степен в постигането на максимална удовлетвореност и спокойствие по време на сън и почивка.

Еднолицев или двулицев

За да тръгнете в правилната посока в основата на въпросите, върху които е важно да помислите е вида н матрака. У нас се предлагат многообразни варианти, но главното класифицирне между матраците се дължи на това:

 • Дали се ползват от едната страна т.е. са еднолицеви;
 • Имат две лица и се наричат двулицеви.

Вземането на правилно решение изисква наистина отговорна преценка на индивидуалните нужди. Двете лица на матрака са особено предимства, тъй като те гарантират:

 • Дълъг живот;
 • Удобство;
 • Проветривост;
 • Здравина;
 • Устойчивост на натоварване.

Двете страни, които използвате обикновено се приемат като приоритет, тъй като с обръщането си гарантирате възстановяването на матрака и неговото дългогодишно експлоатиране. Недостатъка тук, който се отчита от купувачите е по-високата цена за тези продукти.

Никак не са за подценяване и моделите с едно лице. При тях преимуществото е, че купувате висококачествен матрак на по-ниска цена, а за сметка на това като бонус получавате и подматрачна рамка. Това, върху което ще наблегнем и ще ви посъветваме е да избирате еднолицеви матраци, които са с вградена ламелна рамка. Така не само, че матрака ще се проветрява ефективно, но и тези рамки са доста по-устойчиви и здрави.

Размер и височина

След като имате яснота дали матрака да бъде с едно или две лица е време да се направи анализ и на неговия размер. Тук е лесно, защото се водите от габаритите на рамката на леглото. И въпреки това има неща, които приоритетно се взимат предвид. Това са:

матрак
 • Ширина;
 • Дължина;
 • Височина.

Показателите широчина и дължина на матрака както стана ясно са зависими от леглото. Дали то е единично, двойно, какви матраци са подходящи като варианти така, че напълно да паснат и да няма луфтове между основата и самия матрак. И ако тук нямате кой знае какви опции то пък имате право да си изберете височина. Стандартно височината на матраците може да бъде 16,18,20,22 и т.нат. в сантиметри. Когато избирате точно височината на матрака е добре да помислите какви са очакванията ви от него. Ако матрака е прекалено тънък 16-18 см имайте предвид, че за хора с по-сериозно тегло такъв тип матраци няма да са удобни. Височината на матрака определете така, че наистина тялото ви да не усеща ламелите на подматрачната рамка и наистина да изпитва удоволствие от стабилност, мекота, опора, ергономичност.

Степен на твърдост

Хората са различни като телосложение и съответно нужди на тялото. Степента на твърдост е решаващ момент особено ако имате сериозни здравословни проблеми. Главно степента на твърдост при матраците ги определя като:

 • Ортопедични;
 • Ергономични.

Първите, ортопедичните модели са много добри решения за хора, които страдат от болки в гърба и кръста. Важното в случая е независимо от позата, която обичайно се заема по време на сън или почивка тялото да бъде на по-твърд матрак, т.е. костната система да не се напряга от това, че тялото потъва в меките зони на леглото. Ортопедичните матраци са доста по-твърди от ергономичните, тъй като тяхната основна роля е да държат в стабилна позиция тялото и така драстично се намалява напрежението, което уязвимите зони като гръбнака, крайниците, врата могат да се успокоят и да се намалят възпалителните процеси, които провокират болките.

Ергономичните матраци са за хора, които са по-лекички като тегло. Те са едно удивително и съвършено като прегръдка усещане. Невероятно е, че наистина ергономичните матраци са толкова следващи всяка извивка на тялото ви и освен това някои от моделите дори „помнят“ любимата ви поза за сън и са готови да ви я предложат винаги, когато се нуждаете от пълноценна и гарантирана почивка.

Бюджет

Колкото и важни да са основните критерии за избор на матрак то едва ли има по-важен момент от това да отворим портфейла и да видим колко можем да отделим за тази гарантираща възстановяването ни вещ.  Реалистичния бюджет е този, който в настоящия момент можете да отделите за нов матрак. не е нужно да теглите кредит за да се сдобиете с ефективно и качествено решение. Проучете предложенията на пазара и намерете матрак, който да отговаря на вашите индивидуални изисквания и освен това наистина можете да си го позволите.

Добрата инвестиция не винаги е свързана с това да купите евтин, но качествен матрак. не са малко търговците, които предоставят възможност за луксозни и надеждни решения, които се предлагат на изплащане.