Полезна информация за термопомпите

инверторна термопомпа

Оферти за отопляване на пазара се предлагат какви ли не. От икономични електрически уреди до инсталации, с които можем да постигнем удивителни резултати. Ефективността при някои от тях наистина е доказана и потребители са склонни  да намерят адекватен вариант за повече иновативност и решимост на проблема с отоплението. Изключително модерни, иновативни, икономични и адаптивни спрямо съвременните условия на живот ни представят днес производителите на уреди, които могат да осигурят ефективно отопление на дома. Качествените показатели при някои от тях са проверени от потребителите, а към други все още се подхожда плахо. Безспорно световните практики са пример за много българи, които не случайно отправят поглед към онези решения, които могат да им спестят пари и да допринесат за по-приятното и повишено като качество отопление. Правилния подбор и професионално инсталирана инсталация не случайно  се приемат като основен приоритет за всяко съвременно домакинство.

Световните практики

Ако у нас все още масово се ползват камини на дърва и въглища, пелетни котли и други варианти на твърдо гориво то в Европа все по-масови стават термопомпите. Това са уреди, които приличат на климатик и хладилни в едно, но особеното при тях са режимите на работа, при които се достигат икономии с до 75-80 % в сравнение с останалите алтернативни и подобни електроуреди. Как тези уреди успяват да постигнат толкова ефективни резултати? това е въпрос, който вълнува не малко потребители. Термопомпите са интелигентни решения, които работят с помощта на възобноваеми енергийни източници. Те използват много малко електричество за да трансформират енергията от водата, въздуха и топлината от земята в ресурс, който да захрани отоплителната им инсталация.

Ако не знаете сега ще споделим с вас, че инсталациите с термопомпи са най-разпространени в Швейцария. При тях се наблюдава масово използване не само поради това, че държавата субсидира инсталирането на тези уреди, но и поради факта, че действително това се най-екологичните и щадящи околната среда начини, с които домакинствата могат да се отопляват.

термопомпа

Екологичната политика на Европа наистина е насочена пряко към това да се решат адекватно проблемите с фините прахови частици и мръсния въздух. А предвид това, че все повече клиенти осъзнават огромните ползи от термопомпите то те стават все по-масово предпочитани в редица страни.

За жалост у нас тези иновативни уреди не са толкова познати. Вероятно и нашата страна е добре да предприеме ефективни действия за данъчни облекчения и субсидиране при покупката на термопомпи. Действително такива финансови стимули се приемат добре от домакинствата, на които им предстои да вземат решение по отношение на това да се осигури:

  • Високоефективно отопление на цялото жилище;
  • Модернизиране на инсталациите;
  • Намаляване на разходите за отопляване;
  • Решение, което не изисква усилия и ангажираност при поддръжка и т.нат.

Работа на термопомпата

Във виртуалното пространство можете да откриете доста подробна информация както и клипове, които показват принципа на работа на термопомпите. Най-важното, което е важно да отбележим тук е, че при консумация на 1 kWh електроенергия вашата, термопомпата дава от 2 до 4 kWh топлинна мощност. Реално така успявате да повишите ефективността при отопляване до пет пъти, което наистина е повод сметките значително да паднат.

Друг важен момент, с който е желателно предварително да се запознаете е  цената на термопомпите и техния вид. Изключително разнообразни като модели и капацитет са тези решения и наистина могат да се окажат решаващи за ефективното отопление на различна квадратура. Като вид термопомпите се делят на:

  • Геотермални;
  • Хидротермални;
  • Аеротермални.

Досещате се защо се наричат така. В зависимост от топлинния източник, който използват – вода, въздух или топлина от земните недра те получават своето наименование.

Цените на термопомпите са сериозно инвестиция. Но с оглед на икономиите и рентабилността им е повод да споменем и бързата възвръщаемост на такъв вид покупка. В зависимост от това какъв тип е жилището ви и какви са потребностите за отопление, охлаждане и топла вода ви съветваме преди да пристъпите към покупка да се консултирате с професионален екип.