Критични точки при покупка на кухненски мивки

мивка

Компонентите, с които изграждаме кухненския интериор си имат специфично предназначение и роля за бъдещия ни комфорт и удобство при работа. Именно поради това е от съществено значение да не се подценяват дори дребните моменти, които на практика се пренебрегват от повечето домакинства. Кухненското обзавеждане да е модерно, а техника умна и работеща без да се налага човешко присъствие. До тук добре, но не само от това има нужда една съвременна кухня. Помислихте ли за кухненската мивка? Каква да бъде като размер, форма, структура и материал? Вероятно се досетихте, че фокуса на днешното четиво ще бъде насочен към полезни насоки и съвети за това как да си купите мивка, която да ползвате със замах и удоволствие. Ще изложим някои важни критични точки, които са особено решаващи за това наистина да останете удовлетворени от новата си придобивка.

Материал

Промяната на кухненската зона се насочва главно в търсене на много по-подобрен модел, който да намали усилията и да допринесе за общия стилен и дизайнерски облик. Обикновено се изготвят проекти от професионални дизайнери, които струват скъпо, но пък предоставят една невероятна уникалност и неповторимост. Ако не ви се занимава с професионални екипи, които да предлагат какви ли не модерни решения то избор на мивка за кухнята можете а направите и сами. За целта е важно на първо място да се запознаете с основните материали, от които биват изработвани тези важни части за оборудването на кухненските зони.

  • Гранит.

Обикновено те се изработват от композитна смес със съдържание от 80 % гранит и добавки от смоли и други заздравяващи компоненти. Изключително здрави, устойчиви на надраскване от метал и други материали, красиви и атрактивни като цвят, форми и стил тези мивки са един предпочитан вариант, с който ще си доставите истинска удовлетвореност. Предимствата им никак не са малко, но като най-основното, което би могло да ви провокира да инвестирате в такава е доживотната им гаранция за качество;

  • Неръждаема стомана.

Известни още като алпака, инокс, неръждавейка и т.нат. Това са скучните кухненски мивки, които са все по-непредпочитани от домакинствата. Причините са в сивия и незабележим цвят, който не отговаря на модерната визия на кухните от най-ново поколение. Тези мивки обаче са се превърнали в идеално и хигиенично решение за ресторанти, обществени кухни и други натоварени зони, в които се търси здравина, устойчивост и хигиена, а не модернистичен облик;

Атрактивни и предпочитани са, тъй като са вид творчески произведения. Въпреки здравината на метала обаче тези мивки си имат своите недостатъци. Некачественото емайлиране може да се окаже сериозна причина за корозирането на мивката и така да се наложи след няколко години да я подмените с друга;

  • Керамични мивки.

Красиви, придаващи модернистична линия и стилистика на кухненската зона. Но всъщност се оказва, че тези мивки имат един много сериозен недостатък – трудно се почистват и изискват повече внимание по отношение на хигиената.

Преценката в избора на материала на мивката е главен фактор и от това зависи дали ще робувате или пък ще изпитвате истинско удоволствие от ползването на зоната за измиване а съдове и хранителни продукти.

Големина и форма

Ако си мислите, че след като сте избрали материал за новата си кухненска мивка сте готови да я закупите то действате твърде прибързано. Вариантите, които се предлагат на пазара са няколко. И в зависимост от това дали мивката ще се ползва интензивно, за измиване на хранителни продукти, съдове и ръце или в кухнята главната функция ще бъде възложена на съдомиялната машина тенденциите при формите и размерите са следните:

ъглова мивка
  • Кръгла мивка;
  • Правоъгълна мивка;
  • Квадратна мивка;
  • Ъглов модел.

При всички тези форми производителите предвиждат както разнообразни размери така и опции за две корито, с или без отцедник и т.нат. Това са практични и функционални продукти, чиято цел е да гарантира удобство и лекота при извършване на най-елементарни манипулации.

Сред въпросите, върху които се фокусират повечето клиенти е дали единичната или двойната мивка са по-ефективен вариант за дома. Дори да досадим с мнението си ще кажем, че когато се избира мивка е особено важно да се заложи на индивидуалността т.е. как ще използвате мивката, какво основно ще измивате в нея, с какво пространство разполагате и т.нат. Всяка домакиня си има приоритети и те са в основата на това да се конкретизира от какъв материал да е произведена мивката, каква да е формата, разбера или броя на коритата.

Ще обобщим някои данни, които могат да ви улеснят при вземането на решение за мивка с едно или две корита, които ще поставим в табличен вид за повече пригледност:

Вид мивка Предимства Недостатъци
Единична Адаптира се към малки
и големи пространства;
Спестява място;
Приемлива е за кухни,
в които главно се ползва
съдомиялна за измиване
на посудата и приборите за готвене
и хранете.
Няма разграничаване
на зона за почистване на хранителни
продукти и такава за съдове.
Две коритаГарантирана хигиена
както за съдовете така и за
хранителните продукти;
Предоставя повече свобода
за действие.
Заема твърде много площ;
Цената е по-висока
от единичните модели.