Гранитните мивки обявяват война на моделите от неръждаема стомана

мивка от гранит

Освежаването на кухненската зона не е просто замисъл, който да се осъществи с лекота. Това е изключителна възможност да се структурира нов облик, в който креативността и фантазията са на изключително високо стъпало. Дали обаче е достатъчно да освежите някои зони като ги замените с нови мебели или е препоръчително да се акцентира на цялостно преоборудване, което да гарантира стилистично композирана зона за приготвяне на храна? Идеи не липсват, а важното е да ги селектираме по начин, адаптивен към характеристиките на собствената ни кухня. Днес ще разкрием един много съществен отговор, чиито въпрос тормози мнозина, заели се с изпитанието да модернизират и обособят кухня за чудо и приказ – кои мивки са за предпочитане – гранитни или от неръждаема стомана?

Тенденциите при гранитните мивки  полза на потребителя

Сектора наистина е изключително динамичен. На фона на предложенията, с които се сблъскваме днес правото ни на избор по отношение на кухненска мивка може да се опише като трудно предизвикателство. За да избере идеалното за своят кухня решение домакинството се нуждае от информация, която да му предостави вземането на правилната посока. Два основни вида мивки се предлагат и те се делят на:

 • Гранитни мивки за кухня;
 • Мивки от неръждаема стомана.

Вторите се приемат от съвременния потребител като ретро вариант, който освен с ниската си цена не би могъл да провокира интереса ни. Да, като качества, сходни с гранитните, отнасящи се до:

 • Издръжливост;
 • Дълголетие;
 • Здравина;
 • Многообразие от форми и размери и т.нат. са аргумент за покупка.

Но самата сива и депресираща визия някак не успява да се впише в модерната ви и оборудвана до съвършенство кухня. Всъщност това прави гранитните мивки изключително популярни и купувани, тъй като се оказват свършения начин за ефективно и функционално оптимизирана кухня. Те са популярни, вместват се буквално във всякакъв интериор, а причините наистина са основателни. Домакинствата остават очаровани от гранитни мивки, които изглеждат страхотно, придават една елегантна и дизайнерска характерност, която да радва сетивата ни. Така, че ако е нужно да направим обобщение за преимуществата на мивките от гранит то тя несъмнено ще бъда свързана с това, че те са оборудването, което е вечно като здравина и новите тенденции намират приложение във всякакъв типаж обзавеждане на кухненски зони.

Колко здрави могат да бъдат кухненските мивки

За разлика от вариантите, които определихме като ретро, а именно алпака, инокс, тези от неръждаема стомана при гранитните мивки се залага на устойчивостта и на естествената здравина на гранита, който е основна съставка за тяхното производство. От часовете по химия със сигурност си спомняте, че в състава на гранита влиза кварц, който е невероятно издръжлив на удар, надраскване, механични повреди както и такива, причинени от атмосферни условия. Използването на композитна смес от гранит и смоли дава възможност на водещи производители на гранитни мивки да предложат на пазара невероятно здрави изделия.

мивка

Гранита все по-често навлиза като основен материал в домовете ни, защото самия материал се обработва значително лесно, поддава се на манипулации по отношение на форми и размери, а освен това се отличава със завидна устойчивост и здравина.

Сред някои от главните приоритети на гранитите мивки пред тези от неръждаема стомана са:

 • Твърдост. Буквално неразрушими са гранитните мивки, тъй като се създава изключителна устойчивост на субстанциите, с които се гарантира тяхната дългогодишна употреба;
 • Здравина. Съществен детайл, касаещ една кухненска мивка, защото измиването на метални съдове в кухненската мивка може да се превърне в предпоставка за сериозна травма. Ако оборудването не е достатъчно здраво е възможно нарушаване на целостта и от там неестетичната визия;
 • Дълготрайност на материала. Това е едно от най-важните качества на материала, което се отнася до това да се ползва това кухненско съоръжение години наред. Една качествена гранитна мивка е с експлоатационен период то тогава, докато ви омръзне да я гледате и ползвате. Те са толкова дълголетни, че наистина едва при настъпване на тотален ремонт на кухненската зона можете да предприемете каквито и да било действия по нейната замяна. Факт е, че клиенти ползвали гранитни мивки избират отново такива, тъй като са останали очаровани от техните феноменални качества.

Достойнствата на металните, изработени от неръждаема стомана мивки също не бива да се пренебрегват, но наистина те бледнеят пред тези на гранитните модели, които се отличават с богато цветово разнообразие, форми, концепции и високи качествени характеристики.

Продуктовия каталог на търговци, представящи иновативни решения и в частност гранитни мивки изобилства от марки производители като FAT, SCHOCK, PYRAMIS и други. Като минус, който се отчита от потребителите спрямо избора на кухненска мивка от гранит са малко по-високите цени, но пък на база качество и естетика определено те нямат конкурент нито аналог, с който да бъдат заместени.

Сред допълнителните екстри, които получават ползвателите на гранитни мивки няма как да не добавим също така:

 • Нисък шум от съприкосновението между водата и повърхността на мивката;
 • Мивките от гранит н есе влияят от агресивността на препаратите, които се ползват при тяхното почистване;
 • Не изискват специални техники и методи за почистване;
 • Разполагат с антибактериален слой, гарантиращ безупречна хигиена и чистота.

Битката е ясно, че е спечелена от мивките с повече положителни качества. Ако сте на кръстопът и се чудите каква мивка да изберете то ето ви повод да направите избор, който да удовлетвори кухненските ви потребности.