Защо да изберете камина на пелети с въздуховод

суха камина

Пелетните камини се превърнаха в една много добра алтернатива за отопление, тъй като те са доказано икономични, а освен това използването на гориво, определяно като възобновяем енергиен източник се приема като една много добра еко алтернатива. Камините на пелети биват два основни вида – сухи и с водна риза. Стратегически погледнато много по-добри са тези с водна риза, тъй като при тях много бързо се постига ефективност заради бързото разпространение на топлината по системата за парно отопление. Не са за подценяване и сухите или известни още като пелетни камини с въздуховод, тъй като при тях акцента е не във флуида, който циркулира по радиаторите, а във въздуха, който с помощта на вентилатор осигурява топлина във всяка една част на жилището.

Камини с въздуховод – предимства

Характерното за сухите пелетни камини е това, че те се позиционират и инсталират във вътрешността на дома – хол, всекидневна, трапезария. Функционирането на камината се базира на циркулирането на топъл въздух. те са аналогични с пелетните камини с водна риза, но тук вместо вода циркулиращ елемент е въздуха, който не използва радиатори, а въздуховоди.

Най-висока ефективност се отмита от пелетните камини, тъй като те работят при много високи температури и почти не оставят димни газове и пепел. А това е осолено приоритетни за сухите камини  въздуховоди, които осигуряват оптимално чист и свеж въздух при изгарянето на пелети.

Ако трябва да изложим списък с предимствата на пелетните камини с въздуховоди то той би изглеждал така:

камина
  • Икономии поради прилагането на възобновяем и много калопичен енергиен източник – пелетите;
  • Лесна поддръжка – съвременните пелетни камини са с опция за самопочистване, а пепел и дим, които се генерират от изгарянето са в минимални количества;
  • Оптимална безопасност, която отново е в следствие на пълната автоматизация на уреда, което е улеснение за домакинството;
  • Осигуряване на отопление, което обхваща пространствата, в които има изградени въздуховоди;
  • Ниска инвестиция с бърз темп на възвръщаемост.

Не са за подценяване камините на пелети с въздуховоди, тъй като тяхната роля е в това да подсигурят топлина и уют в дома ви без особени ангажименти, разходи и инвестиции.

Малко недостатъци

Днешната публикация не цели да ви подвеждаме с информация. Да, ползите от сухите пелетни камини са изключително много. Факт е, че е много по-чисто и удобно да се приложат такива уреди в дома, но няма да ви спестим и някои от недостатъците, с които е добре да бъдете запознати, защото в крайна сметка има значение в какъв продукт ще инвестирате и какви са очакваните разходи, които бихте плащали през зимните месеци.

Ето част от недостатъците, които са характерни за камините с въздуховоди като тук правим уточнението, че действително всеки обект е строго индивидуален и ако за едни потребители това са недостатъци то за други е вероятно да бъдат предимства:

  • Пелетните камини с въздуховоди са подходящи за площи до 100 кв.м.

Това е така, защото самото циркулиране на въздуха за по-големи площи няма как да бъде ефективно. Топлината ще се губи по инсталацията и при достигането в най-отдалеченото помещение температурата ще е претърпяла сериозни промени;

  • Необходима е специална въздуховодна инсталация

Ако нямате такава инсталация то със сигурност ще се наложи да направите известни инвестиции, които са свързани с пари. На практика при новите жилищни пространства се предвиждат такива въздуховодни инсталации, тъй като има и много модели климатици, които също използват такъв принцип на разпространение на топлината.

Идеите за отопление с пелети не са малко. Печки, комини с въздуховоди и водна риза, котли са все по-разпространени като алтернативен и оптимално добър способ за осигуряване на топлина и уют. Многообразието, което се предлага може да е объркващо затова винаги се водете от вашите индивидуални приоритети за топлина, уют и ниски ангажименти по обслужване и поддръжка на уреда.