Ракла и скрин – прилики и разлики

скрин

Навремето нашите баби не са използвали скрин, тъй като това е вид мебел, която се появява на по-късен етап в мебелното производство. Но пък задачата за прибиране на дрехи, спално бельо и други видове текстил била присъдена на ракли. Раклата представлява сандък с капак с определена вместимост. Целта на използването ѝ в дома се конкретизирала с това, че въвежда абсолютен ред и спомага вещите да бъдат прибрани. Ако трябва да се даде определение какво представляват двата типа обзавеждане и какви са връзките между тях то определено това, което е необходимо да се подчертае е, че скрина е подобрената версия на раклите.

По какво си приличат

Ако се върнете десетилетия назад във времето и посетите къщата на своята баба то това, което ще видите в спалнята е сандък, който е поставен до прозорец, в долната част на леглото или пък на друго подходящо място. Приликата на раклата със съвременния скрин е очевидна по редица външни белези, които могат да бъдат структурирани по:

ракла
 • Размери;
 • Форма;
 • Вместимост;
 • Предназначение;
 • Адаптивност в помещението;
 • Изработени са от дървен или алтернативен материал.

И двата типа обзавеждане наподобяват голяма кутия, в която се събират различни видове облекла и текстил. Като размери и форма те са почти идентични и това реално се дължи на факта, че използват в спалната зона и адаптивността им е повече от задължителна. Удобни са за позициониране, преместване и използване не само в спалнята, а и на всяко друго място, в което се нуждаете от прибиране на дрехи, аксесоари, покривки, кърпи и всякакви други текстилни вещи. Материалите, от които биват създавани са съобразени с това какви са вложени в останалите мебели, но обикновено се използват естествена дървесина, дървесни плоскости като ПДЧ и МДФ както и други. По своята същност употребата им е ключова в жилищата и действително е насочена към това да се подобри облика и реда на ежедневно използваните битови текстилни пособия, дрехи и други.

Разлики между скриновете и раклите

Днес раклата се определя като вид обзавеждане, което е предназначено основно за прибиране и съхраняване на спално бельо. Тя отново както и своите предци прилича на сандък, но пък подобренията, които са характерни за нея са свързани главно с това, че вътрешността ѝ може да бъде разделена на две или три отделения, а механизмите са много по-удобни и практични за използване, тъй като са от типа плавнозатварящи се.

Що се отнася до разликите, които са характерни за съвременните скринове, съпоставени с раклите то те могат да бъдат формулирани в някои направления, които касаят организацията на вещите и модернизирането на визията на обзавеждането:

 • Скрина е усъвършенствате версия на раклата;
 • Комода може да бъде нисък или висок, а размерите му подлежат на корекция спрямо това какво желае клиента;
 • Разпределението като разлика с раклите не е в поставянето на прегради, а оформянето на чекмеджета, в които могат да се селектират различни по вид дрехи;
 • Могат да бъдат комбинирани елементите като се съчетаят шкафове с чекмеджета;
 • Комодите биха могли да се използват успешно в различни зони в дома – всекидневната, кухнята, коридора, банята;
 • Гъвкавост на съвременната мебел спрямо използвани материали, които правят цялостното изделия здраво и издръжливо на ежедневно натоварване;
 • Влагат се и друг тип материали в изработката освен тези от дърво;
 • Плота на скриновете е използваем и често в спалнята може да се използва като поставка за телевизор, като място за грим и други.

Можем да споделим, че и двата типа обзавеждане намират своето приложение в съвременния живот. Те са ефективни, функционални и практични организатори на вещите ни. Освен това са супер изгодни и това е причина все повече домакинства да ги предпочитат като удобни въдворители на реда при домашния текстил.