Подробности за инверторните климатици, които е добре да имате предвид при покупка на такъв уред

климатик инверторен

На пръв поглед климатиците изглеждат еднакво. Те има външно и вътрешно тяло и се използват в два режима на работа – за отопление и охлаждане. Сигурно сте чували за това, че е по-добре да си купите инверторен климатик отколкото обикновен, тъй като това наистина би било по-добре за сметките, които ще плащате за отопление. В днешната публикация ще ви разкрием тайните на климатици инверторни и защо те се препоръчват от експертите по климатични системи. Разбираемо е всяко домакинство да търси оптимално рентабилното за себе си решение, тъй като от това всъщност зависи дали ще сте удовлетворени от сметките за електрическа енергия, които ще плащате.

Разликите между обикновен и инверторен климатик

Главната причина да бъдат разграничени климатиците на обикновени и инверторни е принципа на работа на компресора. При един обикновен уред компресора работи на постоянни обороти. Когато температурата в отопляваното помещение падне то компресора се включва на максимални обороти. А това означава повече разход на електроенергия. При достигане на зададената от дистанционното температура климатика се изключва. При това непрекъснато включване и изключване оборотите са изключително високи и уреда черпи повече електричество за да достигне правилната температура. Ниските външни температури не са благоприятни за такъв вид климатик, особено, когато е в режим на достигната температура, тъй като се образува един леден слой около перката на външното тяло и то спира да работи. Така, че ако трябва да уточним как работи един обикновен климатик то нещата изглеждат така:

 • Работи на високи обороти за да достигне желаната температура;
 • Замръзва, когато климатика не работи.

Не така стоят нещата с инверторните системи, тъй като тук принципа на работа на компресора е съвсем различен. Акцента при инверторите е в това, че сами регулират оборотите си при старт на климатика, поддържане на темпеатурата и достигането ѝ. Старта тук не е от оптимално високи обороти,а от ниски, което не позволява на уреда да черпи прекалено много електричество. Самото постепенно увеличаване на оборотите контролира разходването на електрическата енергия. Именно това води до тяхната висока ефективност.

Специалисти потвърждават, че един инверторен климатик е с 50 % по-ефективен от обикновен, а инвестицията която е прави е сред най-бързо възвръщаемите, тъй като цената между двата уреда не е кой знае колко фрапираща.

Предимства на инверторните климатици

Не е случайно, че днес си говорим именно за тези климатици. Всъщност спрямо обикновените те са светлинни години напред. Технологията им е супер иновативна и определено това води до изключителната ефективност, която се отчита. Ще направим едно уточнение, което е много важно за инверторните климатици. Те се делят на четири основни вида:

климатик

– АС- Променливотокови (клас B и C)

– DC- Правотокови (клас А)

– DDC- Дигитални правотокови (клас А)

– DDC Hibrid – Дигитални правотокови Хибридни (клас А).

В зависимост от типа на компресора се наблюдава и различен процент икономия на електричество. Така например при

 • АС компресорите тя достига до 35%;
 • DC генерират икономии до 56%;
 • DDC ви дават възможност да спестите до 60%;
 • DDC Hibrid – до 60%;

Тези стойности са базирани на направено изследване на база работа на инверторни и обикновени климатици, така че сами можете да нправите разлика при търсене на нов инверторен климатик на кой от видовете бихте заложили.

Както в световен мащаб така и у нас се наблюдава повишен ръст на продажбите на инверторни уреди, тъй като това води до оптимизиране на сметките за електричество.

Но не само това са причините, които биха ви мотивирали да си изберете качествен уред. Инверторите са:

 • Много тихи при работен режим;
 • Екологични;
 • Икономични;
 • Не изискват непрекъсната профилактика;
 • Не замръзват.

За повече информация относно предимствата и цените, на които можете да закупите инверторен климатик можете да посетите онлайн магазин balkanenergy.bg.