Какво е нужно да знаете за колонните климатици

климатик

Климатиците са едни от най-масово използваните електроуреди за отопление. Предпочитани са от клиентите поради това, че са сравнително лесни за монтаж, а освен това при правилен избор могат да се окажат ефективни и доста икономични. Видовете климатици се класифицират по различни показатели, но един от най-популярните са съобразно техния монтаж. Предлагат се в търговката мрежа няколко типа – стенен (можем да кажем, че във всеки втори имот това са едни от най-познатите и ползвани уреди), подпрозоречни, канален тип (идеални за големи площи), климатици колонни ( перфектния избор за отопляване на помещения от над 25-30 м2). Обект на разглеждането ни днес ще бъдат климатиците от типа колони, тъй като все по-интересни стават те за бита или пък за офисни пространства. Предстои да ви срещнем отблизо с предимствата и недостатъците на колонните климатици.

Предимства

Това са климатици, които по своята визия са доста по-различни от тези със стенен монтаж. Първото, по което те се различават е размера. Можем да кажем, че колонните климатици са няколко пъти по-големи от стенните, но това има значение, защото те са и в пъти по мощни. Приемливи са стенните климатици за помещения от 9, 12 м2. При колонните старта за обслужване на пространства е от 25 квадратни метра, което на практика е почти два пъти повече от стандартните стенни варианти. Практичното и удобното при инвестирането в колонен климатик е това, че с един уред можете да отоплявате или охлаждате площ, която е над 30 м2. А това с правилно подбран уред означава икономии, рентабилност както и висока ефективност.

колонен климатик

Сред основните предимства на колонните климатици се отнасят:

 • Подходящи са за търговски, индустриални площи, ресторанти;
 • Икономични са;
 • Високоефективни;
 • Надеждни и здрави решения, които разчитат на голямата мощност за да осигурят топлина и комфорт в пространството;
 • Лесни са за монтаж;
 • Не изискват кой знае каква специфична поддръжка;
 • Предлагат се в инверторен вариант, което ги прави още по-икономични и енергийно ефективни;
 • Съвременните колонни киматици са с иновативен, модерен и креативен дизайн.

Удобството да се ползват такива климатици не се сведа само до изброените акценти по-горе. Действително това са идейни варианти, с които можете да осигурите на търговските площи оптимално бързо и качествено отопление и то без особени разходи за електроенергия. Но наред с множеството предимства, с които разполагат тези уреди е важно да отбележим, че има някои особености и характеристики, които експертите отчитат като недостатъци. Предстои да ви срещнем с тях.

Недостатъци на колонните климатици

В зависимост от модела и вида, който сте избрали може да се окаже, че колонния климатик заема много място. Всъщност неговото позициониране е на под, което неизбежно изисква да му бъде отредено някакво пространство, където да бъде инсталиран уреда. Всъщност това се оказва най-незначителния проблем, с който вероятно ще се сблъскате.

Приоритетно при взимане на решение за покупка на колонен климатик е да се фокусирате върху това къде ще го монтирате. Силната струя на колонните климатици е един от специфичните моменти, които пряко засягат неговото инсталиране и позициониране. Ако ще се ползва в офис е препоръчително да имате предвид това, че климатика не бива да духа директно върху бюрата на служителите, тъй като това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Същата е логиката и ако уреда ще се ползва в ресторант или друго заведение за хранене. Задължително е струята да бъде насочена натам където няма да навреди на обичайните обитатели на помещението.

Да обощим:

 • Колонните климатици заемат много място;
 • При неправилен монтаж могат да са изключително неприятни спрямо здравето за хората, които обитават помещението;
 • Прекалено силна е струята на обдухването;
 • Не са подходящи за домашно ползване поради по-горе изложените недостатъци.