Нещата, които трябва да знаете преди да изберете плот за вграждане

плот с три зони

Има електроуреди, на които разчитаме ежедневно за това да ни доставят удобството да приготвим храната на семейството бързо. Котлоните са типа задължителни атрибути, на които разчитаме за да приготвим любимата супа на децата или пък да изпържим хрупкави картофки. И ако преди време котлоните са били част от печките или като свободностоящ уред то в съвременния си доста подобрен вариант са една съвършена идилия, която превръща кухнята ни в космически кораб. Котлоните днес са вградени в плота и затова често се срещат като плотове за вграждане. Но не това е най-важното в случая. Определено онова, което впечатлява домакините е лекотата, с която те се използват и почистват. Безупречно гладки, равни и отговорни за безшевната интериорна концепция в кухненската обстановка днес плотовете за вграждане са се превърнали в символ на изящната и модерна кухня.

Стилове и дизайни

Производителите на плотове за вграждане гледат на създаването им като една съвременна интуитивна формула, с която създават идилия, хармония и съвършенство. Така, че дори най-претенциозните клиенти могат да бъдат доволни от това, че наистина ги очаква нещо изумително функционално и допринасящо за удобството и лекотата при приготвянето на храната.

В стилово отношение можем да подчертаем, че се отличават няколко типа плотове за вграждане като с основните ще ви запознаем сега:

модерен плот
 • Класически стъклокерамичен плот с механичен контрол – стандартен плот, който е адаптивен, но с нищо не се отличава като елегантност и дизайн… просто плот за ежедневна употреба;
 • Модерен плот със сензорен контрол – много предпочитана версия, която се избира заради прекрасната си гладкост, лесно навигиране на функциите както  и почистване. Предлага се в черно и бяло;
 • Ретро – много популярни станаха ретро уредите в подобрената си версия. Те са красиви и носят очарование, но както и класическите имат издатини, които трудно се поддържат.

Въпрос на индивидуална преценка е какъв ще бъде стила, който бихте избрали за да се чувствате наистина комфортно и удобно.

Размери и форми

Като всеки друг кухненски уред и тук съобразяването с размера и формата е приоритетно. Няма нужда да сте експерти по интериорен дизайн за да можете да съобразите това, че размера на плота за вграждане трябва да бъде изцяло вписващ се в обстановката и пропорцията на кухнята ви. При малките боксове това, което се забелязва, че домакинствата избират плот двойка. Той заема много по-малко пространство, но пък е основателно функционален и служи за приготвянето на всякакъв тип храни.

Тройка или четворка плот са два пъти по-големи от двойките. Това идва да покаже, че е необходимо да имате повече пространство в кухнята за да можете да си позволите по-големия уред. На практика масово предпочитани са тези плотове, защото позволят едновременно да се приготвят няколко типа ястия без това да повлияе на работата и ефективността им.

Разбира се, в търговската мрежа се предлагат и доста по-големи плотове с над 4 до 8 нагреваеми зони. Те обаче са от типа професионални, което на практика позволява на ресторантите да обслужват няколко клиенти без това да води до закъсняване на поръчките. За домашната кухня тези повече зони за работа не са чак толкова предпочитани  и търсени.

По отношение на формата тук няма кой знае какви разнообразни варианти, които да ни впечатлят. Стандартите са:

 • Правоъгълна форма за плот тип двойка, четворка, шестица и т.нат;
 • Квадратна форма на плота за три или четири нагреваеми зони.

Така, че при формата няма как да има изненади, защото реално тя е повлияна и от геометрията на самия работен плот, в който уреда се вгражда.

Комбинирани или електрически

И за да бъде още по-удобен нашия нов кухненски плот производствената инженерна мисъл създава разнообразни като тип захранване уред. Главно плотовете се делят на:

газов плот за вграждане
 • Електрически;
 • Газови;
 • Комбинирани.

С оглед на това, че се търси повече икономия и рентабилност, бързина и комфорт тези плотове за вграждане наистина си имат своите положителни черти. За да си изберете подходящ е важно да разполагате с идея как точно ще се захранват. При електрическите е по-лесно, но тези които се захранват с газ са малко по-сложни, тъй като се използва или газова бутилка или прокарана газификация към жилището. В случай, че имате възможност за използване на двата типа захранване е добре да заложите на комбиниран плот, тъй като дори да има проблем с електричеството то храната винаги ще може да бъде приготвена бързо и вкусно.

Преди да инвестирате в плот за вграждане се съобразете с всичко онова, което се отнася до:

 • Избирането на правилния дизайн;
 • Размери и брой работни нагреваеми зони;
 • Вид на захранване – газ, електричество или комбиниран;
 • Енергиен клас;
 • Начин на управление – с механичен контрол или сензори.

Тези детайли ще ви помогнат да се насочите към варианта, който ще се превърне във ваш верен помощник, удовлетворяващ индивидуалните нужди на домакинството ви. О, да! Пропуснахме и бюджета. Изберете вариант на цена, която да е пасваща и на финансите ви. Хубавото при плотовете за вграждане е това, че стават все по-масови и цената им значително се подобрява.