За функциите на кюнците в димоотвода

кюнци

Димоотводните инсталации играят съществена роля при осигуряването на ефективно отопление. Статистически погледнато няма как да бъдат извършени каквито и да било дейности свързани с използването на печка или друг алтернативен уред на твърдо гориво без да има нужда от кюнци и димоотводи. Котли, камини, печки работещи с горива като дърва, въглища, пелети, брикети, нафта, пропан – бутан и други са генератор на миризма и газове. И тъй като е невъзможно тези вредни остатъци от горивния процес да останат в жилището и помещенията, които обитаваме то е необходимо да се изгради димоотводна инсталация, на която да разчитаме за подобряване уюта в пространството, което отопляваме.

Кюнците – основен елемент от димоотвода

Ако се чудите какво точно представляват кюнците то ще споделим с вас, че става въпрос за такъв тип изработени от метални листи тръби, които са изключително надеждни и здрави. Устойчивостта на кюнците на високи температури, корозия и окисляване ги прави сигурни за да могат дима и вредните газове да бъдат отведени в атмосферата. Без тяхното наличие е напълно невъзможно изброените по-горе уреди да могат да функционират така, че очевидно необходимостта от подбор на правилните е налице.

Затова ги определят като основен елемент, съставна част на димоотводната система, с чиято помощ се свързва уреда и комина. Съобразно спецификата на уреда, на който разчитате за отопление се избират и конкретния тип кюнци за димоотвод. Те се делят на различни типове според размерите и формите си както и това от какъв материал се изработват.

Класификация и видове

тройник

За да се изгради пъзел, който наистина и в състояние да отведе газовете в атмосферата без това до доведе до някакви обстоятелства с негативен завършек е необходимо да се инвестира много разумно и отговорно към подбора на правилните видове кюнци. Ще ви срещнем с трите вида класифициращи данни, които са пряко свързани с детайлизирането на конкретния вариант, подходящ за димоотвода на използвания уред. Три основни варианта елементи за димоотвод се предлагат на пазара и намирайки идеалното решение наистина имате шанса да си осигурите повече уют и комфорт у дома. Това са:

 • Според формата и размера;
 • Според предназначението;
 • Вид на материала.

Форма и размер

Тук се наблюдават няколко вида, които могат да се съчетават така, че наистина да се постигнат високи резултати при изграждането на инсталацията за отвеждане на дима. Възможностите, от които всеки потребител може да избира са:

 • Тройници;
 • Ревизионни елементи;
 • Прави кюнци;
 • Колена;
 • Гофриран димоотвод и други.

Това, което е необходимо да знаете е, че елементите могат да се комбинират и така да се създаде цялостната инсталация. Видовете са с размери и форми, които лесно се манипулират и участват пряко в отоплителния процес.

Според предназначението

Кюнците и димоотводите освен по своите визуални качества се различават и спрямо това за какво точно служат. Имайте предвид, че когато сте изправени пред избор ще бъдете запитани от консултантите в магазините за какво желаете да послужат тези елементи. Така, че именно по този показател концепцията е следваната:

 • За уреди с твърдо гориво;
 • За пелетни печки или камини;
 • За котли на газ;
 • За аспирация и други.

Има огромно значение какво ще бъде предназначението на кюнците и димоотвода, защото в крайна сметка те ще бъдат изложени на различно натоварване, киселинно, температура и т.нат.

Съобразно спецификата на материала

Обикновено димоотводните инсталации се изработват от метални поцинковани ламаринени листи. Тук се говори за високи стандарти, които са невероятно ефективни и удачни като средство, с което можете да си гарантирате безупречно отвеждане на димните газове в атмосферата. Според това в какви са използваните горива и уреди се дават съвети за използване на:

 • Кюнци от неръждаема стомана;
 • Инокс AISI 304;
 • Термоустойчив ПВЦ материал и други.

Смисъла на димоотводната инсталация е да работи ефективно и безпроблемно дълго време.