Канални климатици – особености

канален климатик

Климатиците от канален тип са едни от най-дискретните видове отоплителна и охлаждаща техника. Предимствата им никак не са малко и това ги прави толкова широко приложими както в търговски центрове така офиси, хотели и дори просторни еднофамилни къщи и апартаменти. Удобството, което носят със себе си тези климатици е това, че не само остават скрити, но са оптимално ефективни за предоставяне на комфорт и уют в помещенията, в които са инсталирани. Разпределението на топлия или хладен въздушен поток се осъществява с помощта на вентилационни решетки. Уреди, чието вътрешно тяло е част от въздухопреносната система са известни като климатици канален тип. В публикацията предстои да ви разкажем за техните особености и предимства.

Защо ги наричат професионални климатици

Обикновено климатиците се класифицират от потребителите по няколко различни показателя. Според повечето клиенти те биват – професионални и за дома. домашните или още битови климатици са тези, които са стандартни като концепция – състоят се от външно и вътрешно тяло, което е монтирано на стена. Професионалните климатици биват два основни вида – колонни и канални като при тях акцента е мощността, с която успяват да постигнат оптимални резултати при отопление и охлаждане на много големи площи.

И точно поради това, че се монтират най-често в:

 • Хотели;
 • Административни сгради;
 • Офиси;
 • Ресторанти;
 • Търговски обекти и т.нат.

Колонните климатици си спечелват прозвището професионални т.е. предназначени за обслужване на площи с по-голяма квадратура.

Оптимална дискретност и естетика

Климатиците от този тип се монтират на таван и то по-скоро над окачен таван, което всъщност изисква самата сграда да има изградена вентилационна система, а сами се досещате, че в един апартамент от 100 квадрата едва ли ще има такава, за разлика от ресторант, хотел или административна площ, в които по стандарт още при проектиране се планират такива инсталации.

климатик

Самата дискретност, която се постига с този канален тип климатик е с помощта на декоративна решетка, от която не се вижда въздуховодните тръби, от които преминава топлия или охладен въздух. В зависимост от цвета на стените и тавана можете да изберете такава въздуховодна решетка, която да се интегрира към интериора и да се превърне в част от него, което пък гарантира повече естетика и комфорт. Опледелят ги още като:

 • Функционални;
 • Иновативни;
 • Практични;
 • Идеално интегриращ се;
 • Съпоставими с всеки модерен интериорен дизайн.

Има защо да търсите оптимален комфорт с такива климатици, които са невидими, но пък се грижат за перфектния микроклимат в пространството, в което работят.

Главни предимства

Равномерното разпределение на топлия или хладния въздух се постига най-добре с климатиците от канален тип. Причините за това се дължат на факта, че въздуха идва от тавана и с помощта на вентилиране се постига оптимална равномерна температура във всяко едно кътче на помещението. Наред с това този тип климатици имат и други безспорни предимства:

 • Намаляват изсушаването на въздуха;
 • Поставянето на йонизиращи филтри се постига оптимално свеж и чист въздух без бактерии и вируси;
 • Работят изключително безшумно заради високтехнологичния си дизайн;
 • Бързо успяват да постигнат зададената температура и да я поддържат.

Предпочитанията на клиентите към каналните климатици се дължи най-вече на техния скрит и дискретен монтаж. Въпреки, че на пръв поглед са малки то това не е причина да са толкова ефективни и надеждни за отопляване и охлаждане на големи пространства. Позиционирани дискретно в тавана тези климатици са една иновативна възможност, с която няма нужда да променяте стилистичната концепция на дадено пространство и да го загрозявате с електроуред. Именно това прави климатиците от канален тип толкова предпочитани за пространство, в които се търси оптимизиране и спестяване на площ.

Голямо многообразие от кинвенционални и инверторни климатици канален тип можете да откриете в онлайн магазин Balkan Energy.