Към кого да се обърнем за изграждане на септична яма за къща?

Ако сте собственик на извънградска къща, трябва да помислите за това къде да се събират отпадните води от външната канализация. Има различни опции, но традиционно хората се насочват към познатите септични ями за къща. Този вид специфични съоръжения се използват от много години и служат за локално пречистване на отпадни води в райони без изградена централна канализация. Те са икономични, лесни за поддръжка и максимално ефикасни, доказани във времето и практиката. Ако се налага да изграждате подобен изкоп, е добре да се доверите на професионална ВиК фирма.

Какъв е принципът на работа на септичната яма?

Когато обитавате своята извънградска къща е нормално да имате различни битови процеси, които отвеждат замърсени води извън сградата. Благодарение на вече изградената външна канализация те достигат до специалната септична яма. Щом попаднат в нея се разделят на течни и твърди отпадъци. Септичната яма позволява на течните да се абсорбират от почвата в близост до нея. Така те се филтрират по естествен път.

Твърдите нечистотии остават в самия контейнер и започва тяхното разграждане. Това се случва по естествен път чрез наличните микроорганизми. Когато капацитетът се запълни, твърдите отпадъци трябва да бъдат премахнати от професионалисти, които се занимават с подобна дейност. Щом ви предстои да изграждате подобно съоръжение, препоръчваме да се запознаете с различните детайли свързани с този важен проект. Разговаряйте с хората от ВИК компанията, които ще ви обяснят етапите по оформяне на септичната яма. Важно е и как ще се грижите за нея след това.

Как е правилно да се инсталира септична яма за къща?

В България традиционно хората обитаващи къщи извън градовете, използват подобни съоръжения. Те са доказали своята ефективност във времето и са бюджетен вариант който ще ви създаде удобство. Сега от Qmi.bg ще дадат малко ценна информация, свързана с оформянето на септичната яма за къща:

  • първо се избира зона от двора където да се разположи съоръжението – това трябва да бъде направено от специалисти, защото се взимат под внимание и тръбите за външната канализация, които също трябва да са свързани със септичната яма;
  • изкопава се ров – специален мини багер ще се заеме с тази задача. Големината, ширината и дълбочината зависят от броя на живущите в къщата. Ровът може да бъде квадратен или кръгъл;
  • разполагат се пръстени от бетон – те трябва да са с много добро качество и да се поставят един върху друг, за да се получи нещо от типа на кулата. Пръстените от бетон имат също така арматура в конструкцията си, за да издържат на климатичните условия и на времето. Те са много важни, понеже в тях се събират всички отпадни води и замърсявания;
  • последният етап включва заливане с бетон – почвата отгоре се заравнява и всичко е готово за спокойна дългосрочна употреба.

Ако основните стъпки по процеса на изграждане са изпълнени коректно и правилно, ще се радвате на комфорт в своята къща. Погрижете се за оформяне на функционираща външна канализация, защото отделянето и съхраняването на мръсните отпадне води е много важно.

Защо за проекта да изберем реномирана ВиК компания?

Всеки, който се е занимавал с нещо подобно, ще ви насочи към специализираните ВиК фирми. Няма как да поверите толкова важно съоръжение на хора, които не са достатъчно компетентни. Има реномирани фирми, които се занимават с изграждане на външни канализации, септични ями на къщи, дренажи и други специфични дейности. Те разполагат с екип от професионалисти, които ще се постараят бързо и ефективно да завършат поставените задачи.Заслужава си да инвестирате в качествената изработка на такъв вид съоръжение, защото то е дългосрочно и ще донесе максимален комфорт на семейството ви. Съветваме да съберете информация за избраната компания, да прочетете отзиви на потребители и да се свържете лично.