Какъв матрак да изберем

Освен красиво обзаведена спалня, трябва да разполагаме и с качествен матрак, който да ни дава нужните удобства по време на сън. Той е точно толкова важен, колкото и самият спален комплект, който сам по себе си не може да ни донесе наслада през нощта, но пък ще успее да повиши настроението ни със своята красота. Каквито и мебели да сте решили да си купите, никога не забравяйте за значението на матрака, на който спите. Дори започнете избора на спално обзавеждане първо от него, защото както казахме и по-рано – без удобен матрак под тялото Ви, пълноценният сън ще бъде за Вас единствено и само мираж!

Видове матраци

Матрак, Легло, Мека, Легла, Комфортен, Модел, Спалня
матрак

Както и при мебелите, така и при моделите матраци се наблюдава огромно разнообразие. Ще се опитаме накратко да изброим по-основните видове матраци, за да успеете да се ориентирате в необятния свят на интериора. Матраците се различават не само по материалите, от които са изработени, но и по функциите им. Или с други думи, те се делят на някои основни вида:

 • Еднолицеви;
 • Двулицеви;
 • Ортопедични;
 • Анатомични;
 • Ергономични;
 • От мемори пяна;
 • От латекс;
 • От пенополиуретан;
 • Топ матраци и др.

Реално погледнато, можете да изберете онзи матрак, който най-много се вписва във финансовите Ви възможности. Но и не само това! Отбележете, че някои хора са доста тежки, а това от своя страна изисква избора на матрак от най-висок клас, дори и той да струва малко повече пари…

Избор на матрак

По-важното при избора на нов матрак е да решите какъв точно вид да изберете. За да вземете най-доброто възможно отношение, се опитайте да прецените от какво точно имате нужда:

Вид матрак Предназначение
Ортопедичен Спомага за отпускането на ставите, поддържа тялото в оптимална позиция
Ергономичен Помага за доброто емоционално възстановяване
Анатомичен Подпомага кръвообращението и отпуска мускулатурата

Преди да си купите какъвто и да е матрак, решете сами за себе си какъв точно да бъде той. Не прибързвайте, не се втурвайте да купувате първия срещнат матрак, също както и не допускайте фиктивните отстъпки да помрачат правилната Ви преценка. Дайте си достатъчно време да се уверите, че сте на прав път, също както и че набелязаният от Вас матрак е и перфектният!

Твърд или мек матрак

Легло, Матрак, Възглавница, Съветник, Деца
спалня

Това е въпрос, който често се разисква, тъй като всеки се стреми към оптимален комфорт по време на сън. А той е пряко обвързан с избора на нов матрак, от който ще зависи и качеството на нощната дрямка. Ако и Вие се питате какъв матрак да си купите ще се касае до неговата мекота, запомнете че твърдите матраци са най-подходящи за деца до 7 годишна възраст. След това, е добре да се ориентираме към средно меки или много матраци, без да се тревожим, че те няма да спомагат за пълното възстановяване на нашето тяло. Това е една голяма заблуда! Изберете матрака, с който ще се чувствате най-добре, без да робувате на митове и легенди, свързани с мекотата на матраците в наши дни.

Каква сума да вложим в нов матрак

И ето че дойдохме и на най-важното – цената на бъдещия Ви матрак! Всеки се вълнува от изписаното на етикета, защото финансовият аспект е много, много важен, за да купим или не даден вид стока. Но най-вече матрак за спалнята… Цената се определя от марката, качеството, материалите, също както и произхода на нещата, които купуваме. Няма как да скрием, че стоките с добра изработка (включително и матраците) възлизат на по-голяма сума пари, но пък тя напълно си заслужава, имайки предвид онова, което ще получим.

Не забравяйте, че прекарваме значителна част от живота си в сън, също както и спейки на матрака в спалнята. В този ред на мисли, е повече от разумно да инвестираме колкото е нужно в нов матрак, за да бъде сънят ни винаги пълноценен и ефективен. Не се двоумете дали да похарчите повече пари за матрак от най-висок клас или не. Направете го и прекарайте следващите няколко години в безкраен комфорт, наслаждавайки се на страхотния си матрак!

Какво трябва да знаем за пружинените матраци

Те са доста предпочитан вариант, но не и в случаите, в които теглото на ползвателите им е голямо. В този случай, е добре да заложите на друг вид матрак, като например пенополиуретановия, който е чудесен избор за хората, които тежат повече. Добре е те да заложат на стабилната и по-плътна основа, за да избегнат риска от пропадане на матрака, или пък неговото деформиране.

Мемори пяна или латекс

Пълнежът на матрака е може би и най-важното нещо, което трябва да вземем предвид, когато избираме подобен вид стоки. В следващите редове ще обясним накратко разликите между двата матраците от мемори пяна и онези от латекс. А Вие решете кой от тях ще бъде най-подходящ за Вашата спалня.

1. Мемори пяна

 • Бавно възстановяване след натиск;
 • Лесно се приспособява към формите на тялото;
 • Добра опора, посредством гъста пяна в самата основа.

2. Латекс

 • Еластична структура;
 • Бързо възстановяване след натиск;
 • Висока еластичност;
 • Заема позицията на тялото.

Най-важното при избора на матрак е да се съобразите най-вече с личностните си предпочитания и потребности по време на сън. Вярваме, че ще направите най-добрия възможен избор!