Защо двойните коминни тела са по-ефективни за отоплението с камини, котли и печки

кюнци с изолация

Кюнците играят съществена роля при осигуряването на отлични отоплителни условия, когато се налага да бъдат използвани печки, камини и котли. Особен приоритет разбира се имат онези видове, които са характеризират с качества, на които си струва да се доверите. Основната класификация при кюнците се отнася до това дали телата са едностенни или двойни с изолация. Както можете да предположите по-добрата алтернатива са именно изолираните, тъй като те позволяват на потребителите да оптимизират разходите и да извлекат максимума от уреда който използват. Но какви са за коминни тела цени и наистина ли си струва такава инвестиция е въпросът, върху който ще насочим днешното четиво.

С какво са по-добри изолираните коминни тела?

Може би това е въпросът, който ви вълнува и може да ви гарантира отлични условия за работа на отоплителния уред. за разлика от едностенните тези, които са тип изолирани се характеризират с:

 • Две стени;
 • Изолация;
 • Много високо качество;
 • Здравина.

Със сигурност ще можете да установите сериозни разлики в случай, че до момента сте използвали обикновени кюнци. Много по-добре ще работи отоплителния уред и определено ще осъзнаете, че разходите за гориво драстично ще бъдат оптимизирани. Безпрецедентно удобство ще си гарантирате с такъв вид коминни тела. Независимо от факта, че са почти двойно по-скъпи от едностенните то няма как да не разгледаме като инвестиция в положителна насока предвид дълголетието и ефективността, която ще постигнете.

Предстоящата подмяна на старите едностенни кюнци е основателна причина да се замислите върху това как да подходите максимално отговорно за да подобрите и оптимизирате бъдещите отоплителни разходи. Наистина си струва да проявите безкомпромисност и да се запознаете с по-добрата алтернатива на цена, която си струва да заплатите.

Видове

кюнци

За всяка димоотводна система е необходимо да се намерят правилните компоненти, които да са напълно приложими и приспособими спрямо спецификата на отоплителния уред и имота, който ще бъде отопляван с него. Точно тук идва момента да се запознаете с онези детайли, които са решаващи за осигуряването на една напълно ефективна, разумна и удовлетворяваща покупка. Видовете, от които можете да се възползвате са:

 • Прави димоотводи. Те са аналогични на едностенните като размери. основно стандартите са за такива от 100 см, но съобразно естеството на инсталацията могат да бъдат избрани и такива, които са 50 сантиметра. С двата размера могат да бъдат постигнати много добри комбинативни резултати, които да осигурят пътя на вредните дим, миризма и газове;
 • Тройници. Изключително важен компонент, който е необходимо да се предвиди при домоотвод, който ес по-голяма дължина. Неговата основна задача е да намали образуването на конденз в основните прави двойни кюнци и да подпомогне почистването на комина без да се налага да бъдат демонтирани всички елементи;
 • Колена. Те са популярни още като ъглови елементи. С тях може да бъде променян пътя на димоотвода. Освен това е необходимо да уточним, че когато се изгражда инсталацията не бива в нея да участват повече от три броя от този тип кюнци.

Навярно ви прави впечатление, че се касае за идентични варианти като при едностенните. Основната разлика между двата типа кюнци разбира се, се отнася до това, че коминните тела се състоят от два слоя ламарина и между тях има изолация.

Защо си струва да платите по-високата цена?

Някои от вас навярно са скептични по отношение на офертите за коминни тела. Определено цените са значително по-високи, но пък това си има своя мотив. Когато инвестирате в такива тела вие не просто си гарантирате отлични отоплителни показатели, а осигурявате още:

 • Оптимизиране на разходите;
 • Усвоявате топлинната енергия;
 • Намалявате топлинните загуби;
 • Разполагате с кюнци, които са с изключително дълъг експлоатационен период.

За повече информация и стандартите за производство на коминните тела с изолация посетете каталога на онлайн магазин balkanenergy.bg.