Аварийното отпушване на канали – нужната професионална услуга, намаляваща риска от наводнения на дома

запушени канали

Запушените канали са от битовите неволи, които наистина могат да предизвикат сериозни неприятности. Невъзможността водата да се отича нормално от сифона на банята причина да се къпете в локва и това да създава дискомфорт. Друг ужасяващ момент е факта, че водата от пералнята не може да бъде добре изпомпена и канала връща мръсната отново при прането. Мивката в кухнята връща остатъците от току що измитите чинии и всичко става във вода, чиито мазни петна замърсяват подовата настилка, килима и мебелите Това е най-големия кошмар, с които една домакиня може да се сблъска, така че наистина е от съществено значение да знаете как да действате в такива случаи.

Как сами да се справим със запушените канали

Има доста домашни лекове, които можете да приложите за да отпушите канала, но при условие, че нещата не са ескалирали до степен, в която без професионалист няма как да се справите. По-скоро у дома можете да прилагате периодична профилактика за каналите, тъй като действително идеята е да не се допуска търсенето и наемането на авариен екип, който да поеме нещата в свои ръце.

Ето как да направите профилактика на домашните канали и да се погрижите за онези, които са в процес на запушване:

  • Използвайте сода каустик
запушена мивка

Изсипете известно количество в сифона, изчакайте една – две минути и залейте с гореща вода. Ако канала е имал нужда от прочистване то определено със содата каустик ще успеете да отстраните натрупаните по стените на тръбите замърсявания, косми и мазнини;

  • Сода с ябълков оцет

Това е още един изпитан домашен метод, който ще сведе до минимум риска от наемането на фирма да аварийно отпушване на канали. Едно пакетче хлебна сода се изсипва в канала/сифона. След това добавяте 1 чаена чаша ябълков оцет. От реакцията между киселината и содата канала буквално започва да ври, но това да не ви притеснява. Оставете ефекта да подейства около 5-6 минути и след това залейте с гореща вода. Този метод освен за отпушване на канали действа безотказно и за премахване на неприятна миризма на канал. За профилактика можете да използвате и в по-малки количества;

  • Препарати за отпушване

Няколко вида се предлагат на пазара – под формата на гел, течност, гранули. Те също са ефективни с профилактична цел.

Не винаги нещата могат да бъдат контролирани и ако буквално сте изпуснали момента  профилактиката то настъпва етапа, в който се нуждаете от авариен екип, който да приложи професионални способи за прочистването на каналните тръби.

Аварийните екипи – кога да ги потърсим

Назряването на проблема до етап, в който наистина става неизбежно да се потърси ефективна помощ настъпва в момента, в който сифона започва да изглежда като гейзер, от който непрестанно излиза огромно количество канална вода. Няма как да оставите нещата така. Аварийно отпушване на канали и професионален екип са намесата, с която ще се отървете от неволите и наводнението.

Бързата реакция на компетентни и опитни специалисти е решението, от което се нуждаете. Ефективни, коректни, добре оборудвани с ръчни инструменти или специализирана апаратура екипите по аварийно отпушване на канали знаят как да се правят с всеки възникнал проблем без това да повлияе на състоянието на тръбите. В такива случаи е важна да се работи прецизно и отговорно, защото не са рядкост и случаите, в които домакините опитват с твърди предмети да отпушат канала и така нанасят сериозни щети на канализационната мрежа.

Професионалното аварийно отпушване гарантира:

  • Бързо справяне с проблема;
  • Качествено и щадящо инсталацията действие;
  • Прилагане на ръчни и механизирани инструменти, с които резултата е максимално ефективен;
  • Ниска цена.

Не отлагайте нито профилактиката на тръбите, нито тяхното отпушване, защото наводнението, което може да причини запушен канал наистина е повод за доста неприятни материални щети.