Аспираторите за вграждане – успешен индивидуален почерк за вашата кухня

вградени аспиратори

Списъка от домакински уреди, които трябва да закупите за новата си кухня наистина е дълъг. Има такива, които са задължителни и избора им изобщо не подлежи на коментар. Не са малко и онези така наречени екстри, които ползвате веднъж месечно и често практиката показва, че ви пречат отколкото да се окажат наистина полезни. Днес няма да ви занимаваме с пасатори, миксери, шейкъри и други електроуреди, които повечето домакинства дори не ползват. Акцента ще насочим към един от задължителните за модерното домакинство уреди, а именно аспираторите. За да изложим необходимостта от употребата на този важен електроуред днес ще представим няколко интересни факти, за които определено едва ли се замисляте преди да се наложи да изберете подходящия за дома ви модел.

Роля и функции

Аспирацията е с решаващи функции в съвременното жилище. Ако преди години домакинствата остъкляваха терасите и ги обособяваха като отделни пространства за готвене с цел да не се смесват миризмите о готвенето то днес не всички жилища разполагат с такава функция. Практиката при новото строителство е кухненския бокс да бъде неизменна част от дневната, което дава сериозен повод за притеснение относно парите и миризмите, които се образуват от процеса на готвене. Главните приоритети на аспираторите се формулират така:

  • Предоставят успешно отвеждане на влага, миризми, пара в аспириращия комин;
  • Намаляват риска от образуване на плесен, мухъл и всякакви други неприятни за жилището последици от повишената влага, която се образува от процеса на готвене;
  • Осигурява освежаване на въздуха.

Това са значими фокусни точки, които задължително трябва да се предвидят от всяко домакинство, на което му предстои да обзаведе и оборудва кухня и кухненски бокс.

Видове

Безспорно аспираторите се оказват съществен елемент във всяка кухня. Идва ред на това да си изясните какъв да бъде неговия вид. Разграничават се няколко категории аспиратори, които имат чисто визуални разлики, които се базират върху това какъв е принципа им на монтаж. Ето ги водещите варианти, които се оказват лесно приспособими и адаптиращи се към интериора на модерния ви кухненски кът:

аспиратори за вграждане

Разбира се, това са само част от основните модели, които не изключват и такива по-поръчка както и по-нестандартни като форми варианти, предназначени за клиенти с по-високи изисквания и критерии. Видовото разнообразие наистина се оказва огромно на фона на това, че фактическата роля на уреда е да изсмуква парите и миризмите при готвене.

Ако трябва да дадем общо мнение за това кои от аспираторите са най-предпочитани то безспорно лидерските позиции са в полза на моделите за вграждане. Техните предимства никак не са малко и действително, когато се търси адаптивност, естетичност и дискретност то именно аспираторите за вграждане се превръщат в една удобна и с доказана практичност алтернатива.

Характеристики и функции

Ако сте възложили аспирирането на парата и миризмите на аспиратор за вграждане то трябва да бъдете напълно наясно с неговите технически показатели и функции. За да си гарантирате висока ефективност от ползването на този вид уреди е препоръчително да си отговорите на някои важни въпроси:

  • Каква да бъде мощността на аспиратора за вграждане?

Има различни формули за изчисление на общата кубатура, за която ще работи аспиратора. Честа практика е домакинствата да грешат с изчисляването  и по този начин да се окаже, че работата на уреда е неефективна и не се гарантира качествено абсорбиране на пара, миризми и мазнини. Правилното изчисление трябва да обхваща целия обем и кубатура на пространството, а не само на зоната, в която се готви;

  • Какво да бъде нивото на шум?

Стандарта за минимален шум, който се определя от специалисти е до 80 dB. Всичко над тези стойности е повод за дискомфорт, което определено е повод да се замислите към какъв модел и с какви шумови показатели да бъде новия ви аспиратор. Едни от препоръчваните са уреди, които генерират ниво на шум между 40 и 55 dB, което не е повод за притеснение и нарушаването на комфорта ви докато уреда работи;

  • Какво да бъде потреблението на електроенергия?

Колкото по-малко ток харчи аспиратора за вграждане толкова по-добре. Как обаче да разберете това? Обърнете внимание на енергийния клас на продукта. Обикновено най-приоритетни са А++ или А+++. Това със сигурност ще гарантира, че разхода на електроенергия наистина ще бъде в рамките на разумното и намаляване на сметките за ток;

  • Какъв да бъде дизайна и контрола?

Аспираторите за вграждане са изключително иновативни и дискретни решения. Когато се купува такъв уред не бива да допускате да изберете такъв, който не се вписва в представата ви за деликатен и модерен стил. Вариантите, които представят търговците определено са интересни и удобни като се вземат предвид сензорния контрол, телескопичните зони и мощност.

Наред с всичко казано до тук няма как да пропуснем и личната ви удовлетвореност от ползването на аспиратора за вграждане. Тя се базира на всички акценти, които изложихме до тук като безшумна работа, ефективност и икономичност. Бъдете отговорни и изберете аспиратор, който напълно да отговори на личните ви предпочитания и критерии.