За какъв тип имоти са подхдящи камините на дърва

камина

Много клиенти отчитат това, че отоплението на дърва създава невероятен уют. Пукащите в камината дървени трупи стоплят не само тялото, но придават една неповторимост в облика на помещението. Ако сте ходили през зимата в хотел в планината с камина на дърва то със сигурност знаете точно за какво става въпрос и интереса към този тип отопляване със сигурност има защо да бъде толкова приоритетно и желано. Комфорт и уют в максимална степен си осигурявате, когато избирате точно този метод на отопляване, защото дървата създават една по-различна топлина от тази, която генерират уредите на електричество. Въпросът, върху който ще разсъждаваме в днешната публикация е свързан с това дали камините на дърва са подходящи за всеки имот и как можем да се възползваме от преимуществата на този тип уреди.

Камина на дърва в апартамент

Не, че е невъзможно, но за да можете да инсталирате камина на дърва в апартамента си е необходимо да имате предвид някои важни особености. На първо място самата камина трябва да е предназначена за такъв имот. Апартаментите се отличават с доста по-малка квадратура от къщите, което предполага, че за да използвате дърва то трябва да имате специално пригодено пространство, където да ги съхранявате. Реално това е основния недостатък на камините на твърдо гориво – изискват повече подготовка, приготовления, специално място гарантиращо съхранението на дървата.

Апартаментите, в които се монтират камини надърва обикновено са с водна риза, което показва, че се цели оптимално използване на топлинната енергия чрез равномерно разпределение в отделните помещения. За да бъде инсталирана правилно камината това, което също е важно да отчетем е, че трябва да има комин, в който да се отвеждат димните газове. Да, възможен е вариант за ползване на камина на дърва в апартамент, но при следните условия:

камина на дърва
  • Жилището да е по-просторно за да си струва инвестирането в инсталация и поддръжка на камина;
  • Да има добра димоотводна система;
  • Да има обособен склад за дърва;
  • Да сте напълно наясно с ангажиментите по обслужване на камината и нейната поддържка.

Предвид повечето прах и мръсотия, както и непрекъснатото зареждане и пренасяне на дърва много от домакинствата, живеещи в апартаменти предпочитат камини на пелети вместо тези на дърва, което обяснява и факта, че все по-рядко се използват моделите с твърдо гориво в градска среда в жилищни кооперации и блокове.

Камини да дърва за фамилни къщи

Тенденцията е приоритетна при такива имоти, тъй като има достатъчно площ, а обикновено непосредствено до къщата има и склад за съхраняване на дърва. Особеното в случая е, че за да се извлече максимална полза от торенето на дърва камините се избират или с водна риза или въздуховоди като идеята е да се оползотвори количеството топлина. А усвояването на топлинната енергия е най-добро с изграждане на инсталация от радиатори или подово отопление, които успяват да затоплят всяка част от фамилната къща.

Инсталирането на камината на дърва е правилно да се направи в най-голямото помещение, обикновено хол или всекидневна. Предвид усъвършенстването на новите и модернизирани камини домакинствата са доста улеснени, тъй като при зареждане се осъществява контрол върху горивния процес, защото моделите са автоматизирани и пестят усилия, време. По-удобно е използването на такъв тип камини, тъй като с тяхна помощ се осигурява:

  • Цялостно и бързо затопляне на имота;
  • Оптимизиране на разхода на дърва;
  • Гарантирана енергийна ефективност;
  • Уют и равномерна температура, поддържана от температурен датчик.

Почитателите на отоплението с дърва е добре да се запознаят с предложенията на производителите и търговците. Многообразието от камини на дърва е огромно и разбира се, че има значение за какъв тип имот са предназначени, каква е общата квадратура, която могат да отопляват както и дизайна, който ще бъде част от интериора на основно използваемо помещение.