Как да изберете уред за отопляване на дома през зимните месеци

уреди за отопление

В търсене на най-добър вариант за отопление на дома навярно и вие ще се запознаете както с предложения от физическите магазини така и от онлайн платформи. Асортимента от решения е достатъчно разнообразен, че спрямо спецификацията на имота клиента да може да избере такъв вариант, който напълно да го удовлетвори. Характерно за повечето български жилища е, че предпочитат да се отопляват на ток. Електрическата енергия въпреки непрекъснато повишаващата ѝ се цена остава предпочитана, тъй като на практика предоставя най-чисто и неангажиращо с излишни усилия. Разбира се това не означава, че е малък процента на хората, които използват като енергиен източник газ, пелети, твърдо гориво и други алтернативни източници. Днес ще ви запознаем с разнообразни уреди, които се класифицират именно по фактор гориво, а повечето от тях можете да разгледате в https://www.balkanenergy.bg.

Първи стъпки

Акцентирахме върху това, че спрямо източника, който ще използвате за да си осигурите топлина и уют можете да избирате и конкретния уред, с който да ви бъде оптимално изгодно и уютно през зимата. За да бъде вземете правилното решение то е решаващо да бъдат предвидени редица показатели като:

 • Обща отопляема квадратура;
 • Брой помещения, които ще се отопляват;
 • Изчисляване на топлозагуби;
 • Един уред за целия имот или няколко за всяко помещение е по-добър вариант;
 • Разходна норма;
 • Стойност на първоначалната инвестиция.

Всичко това е важно от гледна точка на това, че домакинството трябва да направи реална оценка на очакванията и дали те ще бъдат реалистични. Именно поради това не е без значение какъв ще бъде източника и уреда, които ще бъдат приложени като решение, което да осигурява топлината в дома.

Избор на уред според енергийния източник

отопление

Според избрания източник на енергия в търговската режа можете да откриете редица решения за уреди. Ще представим водещите като целта е да направите оценка на ситуацията  да прецените до колко могат да бъдат приложими спрямо нуждите на вашия имот.

Ще стартираме с най-масово използвания източник, а именно електрическата енергия. Това, което е важно да споделим в случая е, че се касае за богат избор от електроуреди, а най-енергийно ефективните и лесно приложими са:

 • Климатици. Препоръчват се инвенторни или хиперинверторни, тъй като са най-икономични. Могат да работят както автономно така и в сплит система за цялостно отопляване на имота;
 • Конвектори. Практични и стилни решения, които са автономни за всяко помещение;
 • Термопомпи. Високотехнологични уреди, които са изключително икономични. За жалост са доста скъпи и първоначалната инвестиция изисква доста средства. Приложими са като уред захранващ парно отопление с радиатори или водна подова инсталация.

Използването на газ също се приема като чисто и изгодно решение за отопляване на дома. Сред водещите уреди, които са приоритетни за нашия пазар са:

 • Газови печки. Малко остаряла технология, но все още приложима. Такива уреди са компактни и могат да отопляват едно помещение;
 • Котли на газ. Икономични, високотехнологични и евтини като първоначална инвестиция уреди, с които можете да отоплявате дома изцяло благодарение на инсталация за парно отопление. Удобни и супер лесни за управление дори чрез мобилно приложение.

Не на последно място по важност са и следните уреди, при които горивата изискват повече ангажираност:

 • Камини. Уют и естетика, а горивото тук може да бъде пелетно или твърдо – дърва, въглища;
 • Печки;
 • Котли.

Важно е да отчетем, че тук задължително се изгражда димоотводна инсталация, която да може да осигури отвеждането на димните газове.

В обобщение

Много са решенията, на които можете да разчитат през зимата. От значение е да се запознаете с всички особености, които са решаващи за осигуряването на уют и комфорт. Съобразете се с типа на имота, неговите особености и потенциални разходи, които ще направите през месеца като само така ще можете да вземете оптимално изгодното за домакинството решение.