Каква е ролята на комина в отоплителната система

димоотвод

Всяка отоплителна система се нуждае от димоотвод в случаите, в които се използват уреди, при които горивото освобождава дим, миризма и вредни газове. Много домакинства определят инсталацията като комин, който се състои от набор от важни компоненти. Доказано е, че когато системата за отвеждане на димни газове работи ефективно то отоплителния процес е рентабилен и икономичен. Именно поради това не са за пренебрегване всички онези фактори, които имат пряко отношение към  изграждането на правилно функциониращ димоотвод.

Проектиране на комина

Това, че ви е препоръчана камина, печка или котел с гориво, което по принцип се характеризира с икономичен режим на използване и разходна норма не означава, че в хода на използването ще останете удовлетворени. Принос за качеството на отопление има комина и точно поради това е необходимо да отбележим, че първата стъпка от изграждането на димоотвода е именно проектирането.

Не е правилно да разглеждате като ненужен разход наемането на екип, който да ви предостави възможност за осигуряване на отлични условия за работа на уреда, тъй като един от етапите, които са свързани с икономичността и ефективността на системата са пряко свързани точно с инсталацията за отвеждане на димните газове. Правилното и съобразено с всички особености проектиране на комина имат пряка връзка с:

 • Намаляване разходите за горива;
 • Повишаване ефективността от горенето;
 • Създаване на отлични условия за живот през зимния период;
 • Без риск от замърсявания и неприятна миризма.

Този етап е ключов и затова съвета ни е да не се колебаете да потърсите чужда помощ, тъй като именно благодарение на профедионалната компетентност на екипите по изграждане на димоотвод ще можете да разчитате на правилно е ефективно работещ отоплителен уред на твърдо гориво, газ, биомаса или друг изкопаем ресурс.

Как да изберете правилните компоненти за вашия комин

комплект

Има няколко важни насоки, които са ключови за осигуряването на отлични условия за отопляване през зимния сезон, които са свързани с подбора на елементи за изграждане на комин. Водещите следва да се ръководят от:

 • Дълголетие. Не правете компромиси с качеството на детайлите, които ще вземат пряко участие в димоотводната инсталация. Те са в основата на това да се осигури ефективност и икономии за перспективен период от време. Въпреки, че инвестицията не е кой знае колко голяма то определено е необходимо да се вземат под внимание някои основни приоритети, които да гарантират дългия живот на инсталацията;
 • Монтаж и поддръжка. Спецификата на материала за изработка е ключа към лекотата за инсталация и поддръжка. Благодарение на иновативната производствена технология коминните елементи се характеризират с бърз монтаж и удобство за почистване посредством ревизионни отвори, които са предвидени;
 • Асортимент. Спецификата на имотите е показателна, че трябва да се комбинират правилните елементи и да се осигури ефективно проектирана система за отвеждане на димните газове. Затова производители представят на вниманието на клиентите огромен набор от възможности, които да позволят изграждане на комин, който е напълно съобразен с особеностите на уреда и имота.

Разнообразието от компоненти, които се предлагат на пазара определено могат да ви затруднят. Поради това, когато предстои да вземете такова важно решение не се колебайте да с консултирате с експерти.

Видове детайли за изграждане на димоотвод

Сглобяването на правилно функциониращ комин може да се окаже доста трудна задача. За да улеснят клиентите си търговците предоставя разнообразни възможности както за цялостни комплекти така и за единични елементи. Детайлите, които намират най-широко приложение за изграждането на комин са:

 • Прави кюнци;
 • Тройници;
 • Ревизионни елементи;
 • Скоби;
 • Адаптори;
 • Розетка;
 • Шапка и други.

Комбинирането може да бъде съобразно дължината на димоотводната система, вида на уреда както и диаметър на отворите, през които ще преминават миризмата и вредните газове. Повече информация относно продуктите и възможностите за комбиниране можете да откриете в каталога на онлайн магазин Balkan Energy.