Кои са причините да изберете термопомпа

отопление

Когато на домакинството му предстои да избере отоплителен уред то има някои ключови акценти, с които се съобразява. Първо е определянето на бюджет, а на следващо място са икономичен режим на работа и ефективност. Водейки се от тези принципи често се оказва, че се правят грешки, които водят до високи разходи и неблагоприятна среда, в която да се насладите на топлина и уют. Това, което съветват специалистите е да с акцентира не на какво да е, а на уреди, които са перспективни та дори цената им да е малко по-висока от обичайното. Така, че днес ще си говорим за иновативни и високоефективни уреди, които наред с възможността за отопление са добра алтернатива и за охлаждане както и за осигуряване на топла вода. С инвестираната цена на термопомпа всъщност получавате много повече отколкото очаквате.

Какво е различното при термопомпите

На първо място е необходимо да се направят  някои анализи, които да конкретизират разликите между едните и другите уреди. В крайна сметка се оказва, че потребителя е необходимо да вземе предвид не само цената на уреда, а и неговите характеристики и способности.

Термопомпите са предпочитан тип уреди, които консумират минимално количество електронния и това ги нарежда в категорията икономични. Но това не е всичко, защото благодарение на използваните възобновяеми енергийни източници те се нареждат сред онези решения, на които можете да разчитате и за екологично отопляване т.е. без вредни емисии и фини прахови частици. Характерно за тях е това, че цената им спрямо останалите уреди изглежда наистина доста висока. Но това си има логично обяснение. На практика се говори за:

 • Надеждни и здрави уреди;
 • Решения с дълъг експлоатационен срок;
 • Многофункционалност – отопляват, охлаждат и могат да осигурят топла вода.

Ето, че е напълно обяснимо защо е препоръчително да обмислите покупката на термопомпа в случай, че търсите перспективен вариант да решите казуса с поддържането на благоприятен микроклимат у дома си.

Икономии и екологичност на фокус

термпомпа

Не е достатъчно до тук споделеното за термопомпите. Да, цената и е по-висока и те са ефективни варианти за отопляване и охлаждане, защото използват възобновяеми енергийни източници. Много клиенти разглеждат термопомпите като решения наподобяващи климатици, а всъщност се касае за съвсем различен принцип на работа, които води до съществени икономии за домакинството.

Точно поради това, че електричеството, което се използва от уреда е предназначено за трансфера на топлинната енергия идва да покаже, че става въпрос за такива уреди, които пестят. Консумиран 1 киловат електричество се преобразува в минимум 4 киловата в зависимост от типа на термопомпата, което е показателно, че има защо да се фокусирате върху тенденция, която е оптимално приоритетна.

Предвид използваните възобновяеми енергийни източници като вода, въздух и топлина от земята пък говори за екологичен принцип на работа, който оказва безспорна грижа за околната среда. Именно това ни дава още един стимул за инвестиция в решение, което е не само икономично, но и екологично.

Насоки за избор

Водени от желанието си да инвестираме разумно и отговорно е важно да се фокусираме не само върху ключовите аспекти като:

 • Икономии;
 • Екологичен режим на работа;
 • Висока ефективност и т.нат.

Важно е да се вземат под внимание и специфичните особености на жилището, които могат да се окажат благоприятни за конкретния тип имот. А това са:

 • Квадратура;
 • Тип на имота;
 • Местоположение и изложение на стоите;
 • Тип на изолационните материали и дограмата;
 • Брой помещения;
 • Вид на системата за топлоразпространение;
 • Начин на контрол на режима за работа.

Няма маловажни акценти, тъй като действително е необходимо да се вземат под внимание за определяне както на типа термопомпа така и цената, която ще се наложи да бъде заплатена за нейната покупка.