Основна информация, свързана с избора на бебешки колички

бебешка количка

Съвременните бъдещи родители предпочитат да са добре подготвени и да имат готови решения, когато първото им дете се появи. Едно от нещата, които е необходимо да имат е бебешка количка. За излизане на разходки и преминаване на по-дълги преходи това е едно изключително удобно пособие, което се оказва особена необходимост. Когато се избира такъв съществен продукт е напълно естествено да се запознаете с неговите спецификации и характеристики. Независимо, че става въпрос просто за бебешка количка то знайте, че возилото ще ползвате поне две години, което изисква внимание, ангажираност и отговорно отношение от ваша страна преди да вземете окончателно решение.

Видове бебешки колички

Информацията, която ще откриете във виртуалното пространство е доста обемна. Ако не ви се занимава с детайлно анализиране а всяка марка, модел и т.нат. ви съветваме на първо време да потърсите най-удачен вариант, който би бил универсален спрямо потребностите ви. Така, че от първостепенно значение е да си изберете вид бебешка количка, а за да  го направите ще ви запознаем с най-масовите модели. Така ще имате възможността да съпоставите предимствата и недостатъците им, което би било определящо за предстоящите разходки на открито.

  • Летни бебешки колички
лятна количка

Предимства: Това са леки и удобни возила, които можете да ползвате при високи температури. Те осигуряват добро циркулиране на въздуха и разполагат с големи сенници, които предпазват бебето от прегряване.

Недостатъци: Такива колички не са особено подходящи за ползване в студени дни, тъй като не са добре защитени децата от студ и измръзване;

  • Зимни колички

Предимства: хубавото при този вид колички е това, че могат да се ползват през цялата година. Те имат свалящи се покривала, които дават възможност да се потребяват дори при по-горещи дни.

Недостатъци: Въпреки предимствата им бебешките колички от типа зимни са доста тежки и обемни, което затруднява транспортирането им в автомобил;

  • Комбинирани колички

Предимства: Разполагате с няколко коша и ги използвате както съобразно възрастта на бебето така и според климатичните промени. Много добро решение, с което винаги ще имате вариант, който да осигури комфорта на бебето по време на разходка.

Недостатъци: Всички кошове и елементи са отделни компоненти, което предполага, че когато не ги ползвате трябва да ги съхранявате някъде. Ако живеете в малък апартамент то това би било доста голямо предизвикателство.

Нормално е да сте объркани и да не сте напълно сигурни точно коя бебешка количка да изберете. Преценката е особено важна, тъй като наистина има много голямо значение дали ще подходите рационално и перспективно или просто щу купите някакъв модел, който в последствие ще се наложи да смените с друг по-удобен и съобразен с порастването на детето и климатичните условия.

Принципи на подбор

Следва да предложим кратко ръководство на основните критерии, на които да отговаря бебешката количка. Без значение е в случая какъв е нейния вид. Лятна, зимна или комбинирана возилото, в което ще разхождате вашето бебе трябва на всяка цена да бъде:

  • Безопасна

В количката се возите най-ценното ви същество – вашето бебе. Това означава, че модела бебешка количка, който смятате да изберете трябва а бъде оптимално безопасна. Какво означава на практика това? Докато бебето е малко и не толкова подвижно не е нужно да го опасвате с колани и други предотвратяващи падането ми детайли. Но с растежа и това, че то става все по-любопитно и подвижно е от осолено значение да го обезопасите. Безопасността не касае само това детето да е здраво вързано за количката. Когато избирате наистина возило, което да бъде оптимално сигурно се съсредоточете и върху това до колко е стабилна количката при неравности, има ли опасност от обръщане, до колко спирачките са сигурни при наклон и т.нат.;

  • Здрава

Здравината на количката е решаваща за нейното максимално дълго използване. Изберете модел, който напълно отговаря на минимални изисквания за устойчивост на пътя. Да не се клати, да преминава безпрепятствено през всякакви екстремни места, рамата да е максимално устойчива на натоварване;

  • Маневрена

Градската среда не винаги предлага на родителите возене по трасета, които са удобни и приятни за разходки. Имайте предвид, че с количката ще се наложи да преминавате през всякакви препятствия – стълби, разбити тротоари, дупки, неравности и т.нат. Маневреността на една количка до голяма степен зависи от вида и броя на колелата, така че и по този показател е добре да се информирате и подготвите;

  • Удобна

Да е удобна не само за мъничето, но и за самите вас. Все пак бутането понякога може да се окаже трудно, а качването на стълби изисква повече сила. Удобството на количката се формулира на база нейната маневреност, възможност да преминава през всякакви пространства (дори да се побира в малък асансьор), да е лесна за трансформиране според нуждите и обстоятелствата, в които сте попаднали с бебето по време на разходка;

  • Функционална

Определено всяка бебешка количка трябва да бъде доста функционална. Това означава да покрие всички до тук изброени изисквания, а освен това да разполага с най-елементарни екстри, които да не повлияят негативно на времето, прекарано навън. Чадър, голям кош за багаж, чанта или раница, поставка за шишета и чаши, лекота при трансформиране и събиране в размери, удобни за прибиране в кола. Ето ви някои фокусни моменти, които биха определили количката като функционална.

Това е само първата стъпка, която би дала конкретни насоки за избора на количка за вашето бебе. Очаквайте и следващите ни публикации, в които ще ви разкажем за материалите и начините на поддръжка.