Оцветители за епоксидна смола-какво представляват

пигменти

Разнообразни са приложенията на епоксидните смоли. От изработката на креативни бижута до използването им в строителството те играят съществена роля в нашия бит. Епоксидните смоли са синтетичен полимерен продукт. Водещите предимства се крият в тяхната водоустойчивост и непроницаемост, запазване качествата като цвят, здравина и естетичен вид на основното изделие в чиято изработка участват. Обикновено епоксидните смоли представляват прозрачно течно лепило, което за кратко време се втвърдява. За да бъдат изработени различни елементи, които да са тонирани се използват оцветители за епоксидна смола. Както можете да предположи става въпрос за специален продукт, който се разтваря във втечнената смес и така се постига желания нюанс.

Как се оцветява епоксидно лепило

Оцветителите са изработени специално за такъв вид продукти. Тонирането се извършва по формула, която обикновено е фиксирана върху опаковката и така за да се постигне желаната тоналност се използва определено количество. Това, което е важно да отбележим е, че не се препоръчва да бъдат използвани алтернативни оцветяващи агенти, тъй като може да се стигне до нежелани реакции.

Оцветяването на определено количество епоксидна смес се извършва по следния начин:

Комплект течни пигменти
 • Избор на цвят;
 • Задължително енергично разбъркване на боята с цел да се постигне добра консистенция и да се премахнат утайките;
 • Смесване на лепилото с оцветителя;
 • Ако ви се стори, че не е добре тонирана смолата можете да добавите още цвят;
 • Енергично се разбърква сместа за да се постигне много добро смесване на компонентите;
 • Имайте предвид, че не се препоръчва оцветителя да бъде повече от 5 % от общото тегло на епоксидната смес.

За пълна безопасност при извършване на тонирането задължително използвайте обезопасяващо облекло както и спазвайте инструкциите прецизно и отговорно. Идеята е да се получи желаното оцветяване, което да бъде оптимално правилно и подходящите за това, за което ще бъде използвана епоксидната смес.

Влияе ли оцветяването на качествата на лепилото

Тъй като епоксидната смола е вид лепило то очевидно има защо от време на време да използваме и този термин.  Много потребители се питат дали по някакъв начин тонирането би повлияло на свойствата и издръжливостта ѝ. Експертите, които имат достатъчен опит с работа с такива продукти споделят, че към момента не са наблюдавали странични ефекти, които по някакъв начин да застрашат основните свойства, които са характерни за смолите.

Това, което е важна да се има предвид при оцветяването е, че на пазара има различни типове лепила, чиито химичен състав изисква и специално предназначени за тях багри. Винаги при покупка на основата и тониращия елемент е важно да търсите продуктите, които могат да бъдат съвместими. Така ще се постигне много добра тоналност както и няма да се наложи да правите нежелани разходи.

За да бъдат стабилни качествата на лепилото в зависимост от това дали ще се използва за подови настилки, мебели или друг тип дейности оцветителя както вече подчертахме не бива да превишава 5 % от общото тегло на лепилото. Все пак идеята е да се гарантира:

 • Устойчивост;
 • Здравина;
 • Издръжливост на влага и висока температура;
 • Не се повлияват от механични повреди като удар с твърд предмет;
 • Не се свиват или отпускат при загряване и т.нат.

Именно с оглед на това, че е важно да се запазят основните принципи на приложение на епоксидните смоли се препоръчва и тяхното оцветяване да се извършва съобразно препоръките на производителя. Напоследък в търговската мрежа се предлагат и готови тонирани решения, които биха ви спестили неволите с постигането на желания цвят.

Едни от водещите търговци, специализирани в предлагането на епоксидни смоли са ontrade.bg. В каталога ще откриете много добри професионални решения, които можете да използвате за битови ремонти както и други видове бизнес дейности.