Готварските печки на дърва – защо са приложими и в съвремието

готварска печка

Готварските печки, които използваме в апартамента си се захранват от електричество. Но има места в страната, където има сериозни проблеми с осигуряването на достатъчно качествено електрическо напрежение, което предполага, че използването на готварски печки, работещи с електроенергия не е толкова лесно колкото изглежда на пръв поглед. Практиката налага една тенденция, която е приложима от екове, а именно употреба на готварска печка на дърва. Ще се изненадате, че дори при тези уреди, за които повечето от вас смятат, че са примитивни и неприложими в съвремието търпят съответното усъвършенстване, защото в крайна сметка се оказва, че алтернативата да се готви на дърва не е за подценяване в случай, че нямате друг начин да си осигурите прехрана.

С какво новите готварски печки на дърва са по-различни от своите предшественици

Използването на дърва за огрев и готвене е познато от дълбока древност. Използвани са примитивни огнища, които са помагали на домакинствата да си осигурят топлина и приготвяне на храна. Разбира се, че с годините и усъвършенстването на уредите за отопление и готвене се наблюдава едно разграничаване на двата типа. Отоплителните печки се превръщат в камини, които използват както дърва така и био горива много по-екологични и икономични. Готварските печки пък започват да се захранват с електричество или газ, което намалява ангажимента на домакинята за почистване и поддръжка на уреда.

Но има изключения, поради които все още се налага домакинството да избира готварска печка на дърва, която едновременно да се използва и за отопление. Къщи на село, вили в планински райони и места, където дори няма електричество разчитат изцяло на тези уреди, които днес ни представят от онлайн магазин balkanenergy.bg. Не бива да се изненадвате от богатия асортимент такива печки, тъй като наистина интерес към тях все още има, което идва да покаже, че производството следва да търпи внедряване на иновативни и новаторски подход.

За да отговори на очакванията на потребителите производителя налага подобрения, които целят улесняване използването на такива печки. На практика това означава влагане на много по-устойчиви и издръжливи на топлина материали, възможности за ползване както на котлоните на печката така и фурната. Изобщо на печката, която използва дърва за да готви не ѝ липсва нищо за да можете да изпържите картофи или да изпечете хляб.

печка на дърва

Освен материалите, които са съобразени с тенденциите и стандартите за безопасно използване съвременните печки за готвене на дърва се отличават от своите предшественици по:

  • Иновативен дизайн

Разбира се, че има промени в дизайна, които не само са естетично издържани, но наред с това повишават удобството при тяхното ползване. Има модели, които разполагат с отделни ниши за прибиране на дърва, например;

  • Лесна поддръжка

Не е нужно да се разглобява цялата печка за да бъде почистена, тъй като съвременните модели се изработват от материали, които след като уреда е напълно студен могат да се почистят с лекота;

  • Удобна употреба

Дори да не сте инженери по образование то със сигурност ще се справите с мисията напълно успешно, защото в крайна сметка настройването зависи от това какво количество дърва ще поставите в горивната камера;

  • Лесен контрол

За да сте сигурни, че няма да изгорите ястието, което печете във фурната готварската печка на дърва разполага с термометър и прозрачно закалено стъкло, през което можете да наблюдавате случващото се ъв фурната.

Няма спор, че приготвената на дърва храна е много по-вкусна. Естествен и напълно приложим начин да използвате печка на дърва за готвене ще ви върне години назад, когато сте посещавали своите баби и дядовци на село. Е, печката от преди 40 – 50 години е претърпяла доста изменения, но е все така сигурна като решение, с което не само отоплявате стаята, но също така готвите любимите ястия на близките си.