Да отдадем нужното внимание на избора на… диван

Модулен холов ъгъл с лежанка

Сред най-трудно избираните домашни мебели се оказва дивана. Дилемата, която имаме по отношение на неговите данни и визия са провокирани от това, че го сравняваме с наши предишни ползвани такива. Всъщност така и трябва, защото реално елиминираме грешките, които сме допуснали и те не са се отразили добре на усещането ни за удобство и пълен комфорт. Та днес ни предстои да ви разкажем как се избират дивани. На какво е важно да се акцентира и кои са фокусните точки, които ще гарантират удовлетворението ви. Има доста неща, които искаме да ви разкажем, така че да започваме.

Първи стъпки към избора на по-добрия диван

Споделихме, че искаме новия ни диван да бъде по-добър от предходния, което ще бъде водещия ни аргумент да проявим нужната взискателност. И тъй като трябва да тръгнем от някъде то ето как ще изглежда пълния ни списък с изисквания, които ще бъдат взети предвид:

  • Определяне на реалистичен бюджет

Подчертаваме дебело, че сумата, която ще изхарчи ще бъде реално онази, която можем да си позволим т.е. нито повече, нито по-малко.цената е нещото, от което всеки клиент тръгва независимо от това дали купува дивани или пък обувки. Не бива сумата, която ще плащаме да ни тежи като бреме, да са взети пари назаем или пък да сме телили кредит (още по-лош вариянт). С правилната цена на меката мебел, която имаме финансовата възможност да си позволим ще можем да изпитаме пълната свобода и удовлетворение от неговото ползване;

  • Вид
диван

Много съществена точка. Под шапката на термина „дивани“ се крият множество видове. Дивани двойка, тройка, канапета, ъглови дивани, с П-образна форма, класически дивани и още много други. Фокусирането върху определен модел е необходимо до голяма степен да бъде съобразено с редица интериорни характеристики т.е. къде ще бъде позиционира дивана  и за какво основно ще бъде ползван. Тук помислете добре, защото от вида на новата мека мебел, независимо че е просто диван ще се отрази на вашия интериор не само визуално, но и по време на ежедневна експлоатация;

  • Функционалност

С функционалния диван си гарантирате, че ще ударите шестица от тотото. Определено колкото повече функции има меката мебел то толкова по-удобна  и практична би се оказала за вашите битови нужди.  А моделите дивани, които ще се използват за дома безспорно  е необходимо да притежават едни от най-задължителните като функция сън, поне една ракла под седалищната част, подлакътници с поставки за чаши, релакс механизми за повдигане на крака или отпускане на облегалката назад и много други. Въпрос на личен избор е към кои от функциите ще проявите интерес;

  • Избиране на вид на тапицерията

Изхождайки от това, че дивана е една от най-екстремно натоварените домашни мебели то това предполага, че ще бъде и замърсявана. А за едно домакинство чистота и свежестта са от съществено значение, което е свързано и с почистването, поддръжката на дивана. Дивана мечта за практичната домакиня е този, който се почувства най лесно и без усилия, а сега се сещам само за един такъв – с дамаска от естествена кожа. Ако за вас кожата обаче не е удачен вариант можете да заложите на текстил с водонепропусклива съставка, който също се чисти лесно и дори може да се пере с професионална машина.

Това бяха първите аспекти, от които да стартирате избора си. следва да се фокусирате на втори етап към комфорта и удобството, на което държите, защото все пак ще купувате мебел, която да се грижи за спокойствието на цялото семейство.

Диваните, които излъчват комфорт

Много е важно какво усеща тялото ви, когато е настанено в дивана. Ако той е твърд и не е способен да се погрижи за кръста, гръбнака и седалището то значи не сте попаднали на правилния. Дивана все пак е вид мека мебел, което автоматично означава, че трябва да бъде МЕК.

При покупката на дивани  задължително се запознайте какви материали са използвани за осигуряването на мекота. Едни от най-издръжливите и популярни на пазара са тези които са с така наречените матрачни седалки. Това означава, че дивана е структуриран така, че да носи комфорта на легло. Такива дивани обикновено разполагат и с функция сън, което ги прави много практични за домакинства, които ги ползват и като основно легло. Тук производителя не е скъпил да поставя качествени материали. Най-често се използва комбинация от дунапрен с висока плътност и мемори  пяна, които настина допринасят за едно неповторимо усещане за мекота, потъване в облак, безтегловност.

Но освен мекичък навия диван е нужно да бъде стабилен. Винаги се доверявайте на такива, които са една идея по-тежки. Това означава, че конструкцията им е достатъчно масивна и няма да подаде, ако цялото семейство едновременно седне на дивана.

И да обобщим: За да бъде максимално оправдан избора ни дивана е необходимо да осигури:

  • Пълен комфорт;
  • Максимално удобство, независимо от позата, която сме заели при ползване;
  • Да е стабилен и здрав;
  • Да е изработен от най-качествени материали;
  • Да е лесен за поддържане и трансформиране.

Така накратко можем да определим през какви етапи преминава избора на нов диван. като мебел с особен принос за комфорта и визията на интериора е редно да сме по-взискателни и ангажирани при покупка.