Полезни съвети при покупка на бяла техника за дома

бяла техника

Неизменна част от ежедневния ни бит е ползването на бяла техника. А пазара определено може сериозно да ни затрудни особено имайки предвид това, че избора е повече от огромен. Задача би могла да се улесни ако си направите списък с основните видове техника, от които се нуждаете, техните качествени характеристики както и оценки от други потребители. внимателния подход наистина ще се увенчае с високи резултати и употребата както и ефективното натоварване на новите ви уреди със сигурност ще бъде повече от задоволително. Но нека да разгледаме основните приоритетни изисквания, които не бива да подценявате без значение какъв уред ще купувате и на какво натоварване ще го подлагате.

Определяне на бюджет

Колкото и да не искате да си признаете парите са сред основните критерии, които трябва ад вземете предвид. Обикновено, когато се избира бяла техника за кухненско оборудване една приемлива сума, която би могло да си позволи средностатистическо българско домакинство е около 3000 лева. Но не винаги тази цена е по силите на други с по-малко възможности, което на практика означава, че ще се търсят по-евтини решения.

Бяла техника се предлага на различни цени. Колко ще струва даден електроуред зависи от редица фактори:

 • Марка. Има водещи брандове, които по презумпция се водят за по-добри и висококачествени, което на практика ги прави по-скъпи. Ако търсите по-бюджетни решения можете да заложите на такива, по-малко известни и популярни марки, но пък с добри качествени показатели;
 • Размери. Логично по-големите като обем фурни, хладилници, фризери и други да са на по-високи цени. Колкото по-голяма е вместимостта то толкова повече ще се наложи да заплатите за такава бяла техника;
 • Вид на електроуреда. Бялата техника се дели на малка и по-габаритна като параметри. Един миксер е ясно, че ще струва по-малко, но пък една професионална готварска печка повече. Така, че цената се определя де факто от типа, вида и модела на бялата техника;
 • Свободно стояща или вградена. Доста по-евтини са вариантите свободно стоящи. Модерните вградени уреди са по-скъпи, тъй като при тях се залага основно на визуалния ефект търсен в интериора;
 • Функции. С колкото повече екстри разполага един уред толкова по-висок бюджет ще се наложи да инвестирате в него.

Проучете производителите, присъстващи на пазара

Споменахме, че съществена е ролята на марката особено, когато се касае за утвърдени пазарни позиции. А безспорно марки като HOTPOINT ARISTON, BOSCH, GORENJE и много други са успели да се наложат и наистина на тях се гледа с доста добро око от страна на потребителите. Направете анализ на перални, сушилни, миксери, микровълнови, хладилници, фурни, плотове и други на отделните марки. Така ще имате представя и реални мнения от потребители, които изтъкват предимствата  и недостатъците на конкретните модели бяла техника. Освен това имайте предвид и следното – повечето водещи марки предлагат не 2, а до 5 години гаранция за уредите, което също е огромно предимство.

Пазара е осеян със знайни и незнайни марки, производители на бяла техника. Когато залагате на конкретен бранд обаче не подценявайте:

 • Репутация на марката;
 • Доказано дългогодишни и качествени при експлоатиране уреди;
 • Осигуряване на гаранционен и извънгаранционен сервиз.

Ако не искате да експериментирате и разполагате с достатъчен бюджет за покупка на техника от утвърдена и популярна марка не се колебайте да заложите именно на такава.

Основни функции

Употребата на бялата техника особено в дома е подложена на огромно натоварване. Ако сте почитатели на кулинарията със сигурност ще търсите плот и фурна, които да отговарят на най-високи показатели като функции. Напоследък една от най-търсените като предимства такива е управлението от дистанция. Все повече варианти за бяла техника като бойлер, отоплителни уреди както и такива за кухня имат възможност за контрол от разстояние. Създаването на удобство и спестяването на време няма как да бъдат подценени, защото съвременното домакинство няма време за губене и иска нещата да се случват в кратки срокове.

пералня

А основни функции, които е добре да изисквате от новата бяла техника е:

 • Лесно управление;
 • Ефективна работа;
 • Пестене на време;
 • Пестене на енергия;
 • Автоматични функции;
 • Дистанционен контрол.

Разбира се, всеки един уред си има специфични екстри, с които също е добре да се запознаете. Например една такава е функцията самопочистване при готварските фурни. С такъв уред определено няма да имате никакви грижи и ще можете да се насладите на свободно време, а не в търкане на загорели повърхности.

Обърнете внимание на енергийния клас

Днес много се говори за икономии, ниски енергийни разходи, висок енергиен клас на бялата техника. С две думи това на практика означава, че уредите харчат по-малко ток, но за сметка на това работят максимално ефективно и според нашите нужди. Абревиатурата, която е приета да се прилага при бялата техника е с буквата А и съответния брой плюсове добавени след нея. Колкото повече знака „+“ има то толкова по-ниски разходи ще прави уреда при своята работа. Не е без значение колко ще повиши месечната ви сметка сушилнята или бойлера както и всеки отоплителен уред, който използвате. Именно поради това е определящо да вземете предвид и какъв енергиен клас уреди ще закупите.