Смесители за мивки – допълващ естетичен щрих в кухненската зона

смесител за мивка

Детайлите в кухненската зона са от значение не само за удобството на човека, който обикновено оперира и се вихри в тази зона, но и от гледна точка на изисканост, естетика и привлекателност. Едни от най-значимите елементи, които се подложени на изключително агресивно натоварване са именно мивките и смесителите. А правилното им комбиниране не случайно се приема като акт на иновативно и комфортно посрещане на досадните и не толкова любими задължения.  Как да изберете смесител за кухня и на какво да се обърне внимание следва да разберете в днешната ни публикация.

Видово многообразие

В предишни статии ви запознахме с кухненските мивки както и особеностите им по отношение на материали, удобство и технически показатели. Днес честта ще окажем на смесителите, тъй като тяхната задача също е решаваща за личното ви удобство, експедитивност и лекота при провеждане на каквито и да било домакински мероприятия. Смесители за кухня в красиви форми и дизайн определено са радост за окото, което е достатъчен мотив да се съсредоточим върху техния подбор.

Прави впечатление, че все повече търговци специално класифицират кухненските смесители в отделна категория. Това се дължи на факта, че по този начин максимално улесняват купувачите и насочват вниманието им към конкретни решения за кухненско оборудване. Представете си на един щанд да има изложени смесители за бани  и кухни то тогава наистина би настъпил хаос и объркването за клиентите ще бъде огромно.

Но да се върнем на тези за кухни както и видовото им многообразие. За а изложим нагледно най-интересните и предпочитани модели точно сега ще ви ги представим:

 • Видове смесители според формата и дизайна;
 • Многообразие съобразно материала;
 • Предложения според функциите.
мивка

Тези три основни вида са доста общи и наистина подвидовото, което се предлага е още по-интересно.

Според дизайна смесителите за кухни се делят от своя страна на:

 • Класически смесители;
 • Ретро модели;
 • Модерни;
 • Технологични;
 • Сензорни и т.нат.;

Времето, в което живеем няма как да не остави своя отпечатък върху този специфичен елемент от една кухненска зона, тъй като съобразно начина на сформиране на интериора домакинствата могат да си изберат дизайн, който напълно да ги вдъхнови и надхвърли очакванията им.

Материалите, които се ползват за направата на смесители за кухни са не по-малко важен момент. От избора на материал зависи колко като време можете да експлоатирате смесителя си, както и дали материала е лесен за поддръжка или има специални изисквания за това. А едни от най-разпространените материали, от които се изработват смесители за кухня са:

 • Хром;
 • Стомана;
 • Керамика;
 • Чугун;
 • Алуминий;
 • Благородни метали и други.

Подбора на материал несъмнено има пряка връзка с износоустойчивостта на изделието, така че ако търсите дългогодишно решение внимателно се запознайте с някои дребни на пръв поглед подробности.

Акцента към функциите в никакъв случай също не бива да бъде подценяван. Какво на практика означава това? Ами всъщност е обещаващо човек да не допуска да се задоволи с тривиални и не толкова благонадеждни смесители в своята кухня. Все пак иновациите са вече тук за да ни служат, което на практика означава, че можем да се възползваме от тях. А това на разбираем език означава, че ако ви се предлага смесител за кухня с предварителна настройка на температурата на водата, която обичайно ползвате то си изберете точно такъв. Удобството е от първостепенно значение, лекотата за манипулиране дори на смесителя би допринесло за лична удовлетвореност.

Характеристики на добрите смесители

След като вече изяснихме някои от конкретните видове и подвидовото разнообразие на смесителите за кухни то идва ред да отправим поглед към някои технически показатели, които имат също практична роля спрямо предоставяне на комфорт в кухненската зона.

Особеностите на добрите смесители се дължи на комплексно съчетаване на техните характеристики, здравина, материали и ергономичен дизайн. Качество и изгодна оферта биха били повод за привличане, но пък не са достатъчни ако самия смесител не е кой знае какво като стил и визия.

 1. Има значение дали смесителя ще бъде монтиран на стената, на мивката или на кухненския плот;
 2. От дължината на чучура зависи дали той ще пръска извън коритото или не;
 3. Друга особеност на смесителите са вида на ръкохватките – една и две въртящи се кранчета;
 4. Цената – скъп луксозен смесител или стандартен, но на ниска цена.

Да е адаптиран по най-правининя начин към мивката. Да бъде максимално удобен и функционален – това са основните критерии на домакинствата, които са изправени пред предизвикателството покупка на нов, здрав и безупречен като характеристики кухненски смесител.

Не са малко потребителите, за които определящи са марката, материалите, дизайна, а функциите оставят на заден план. Всъщност не бива да се правят компромиси особено когато  си избира смесител за кухненската мивка. За повече удобство новите модели са фантастични характеристики като лед осветление на чучура, такъв с издърпващ се телескопичен маркуч, ръкохватка за лесно и удобно настройване на водата и т.нат. Да подобрите интериора и да не съжалявате нито за миг за инвестираните средства обмислете предложенията на търговци и производители и заложете на онези, които имат потенциал да задоволят личните ви нужди.