Рентабилно ли е да се ползват котли на дърва

котел

Пространствата, които се отличават с голяма квадратура и се изисква да се отопляват ефективно е необходимо да бъдат детайлно проучени като методи за приложен уреди, осигуряващи топлина и уют. Изключително иновативни и разнообразни варианти откриваме днес в търговската мрежа и точно поради това днес искаме да ви предложим такъв, с който можете да подмените камината или печката на дърва с водна риза. Сигурно сте чували за котли с дърва за отопление, но някак ви убягва принципа им на действие. Всъщност те са доста ефективни, защото са по-мощни и с минимално количество твърдо гориво биха могли да осигурят подобаващо отопление и достигане на оптимална температура. Ще ви разкажем за някои важни особености, които са характерни за котлите на дърва, тъй като е добре да сте наясно с тенденциите и техните предимства.

Какво представляват котлите на дърва

Отоплението с дърва е едно от най-разпространените в селски имоти, планински райони и по-усойни места, където топлината от електричество се оказва не достатъчно ефективна. Печките на дърва и въглища се оказват ефективни, защото са наистина много добри при осигуряване на топлина за парното отопление. Когато е изградена локална система и се ползва източник, който се захранва с дърва е много важно да постигнем онзи оптимален резултат, който наистина е особено приоритетен т.е. горивото се контролира, а излъчваната топлина е много по-качествена.

И камините и печките с водна риза работят на един и същ принцип. Да, те са ефективни, но няма как да не споделим, че са предпоставка за прах и мръсотия в помещенията, в които са инсталирани. Не така стоят нещата обаче с котлите на дърва, тъй като при тях се изисква отделно помещение, в което се локализира горивния процес.

Котлите на дърва са уреди за отопление, при които принципа на действие е като на останалите подобни уреди. Сред най-големите им предимства са:

котли на дърва
 • Те са много по-икономични;
 • Позиционирани са в отделни помещения и така се намалява риска от разпространение на замърсявания;
 • Изключително здрави са, защото топлообменника е изработен от здрав чугун или стомана;
 • Уредите са високоефективни;
 • Новите модели са автоматизирани и работят изключително прецизно;
 • Безупречно качествени и съобразени с европейските стандарти;
 • Лесни са за обслужване и поддръжка.

Инвестирането в котел на дърва ви гарантира дългогодишно решение за отоплителните месеци. Несъмнено топлината е главен фактор, който влияе върху стойността на сметките, които плащаме. Многообразието от идеи, които откриваме на пазара са свързани с предоставянето на една много по-добра възможност и алтернатива за подобряването и намаляването на сметките за отопление. А с котлите на дърва гарантирано ще си ги осигурите.

Критерии за избор на котли на дърва

Balkanenergy може да предостави на клиентите си богата гама от котли на дърва, с които осезаемо да намалите разходите за отопление. Необходимо е да имате предвид това, че котлите на дърва се класифицират и избират спрямо някои съществени критерии като:

 • Материал, от който са изработени

Чугун и стомана са основните материали, които са характерни за гарантирането на много здрави и надеждни котли с дърва;

 • Пиролизни или обикновени

Препоръките на специалистите от бранша е да заложите на пиролизни, тъй като те гарантират много по-дълъг експлоатационен живот;

 • Според вида на горивото

Могат да бъдат на дърва и въглища или да разполагат и с горелка за пелети. Все по-предпочитани се оказват комбинираните;

 • Според страната на произход

Доста многообразни варианти се предлагат на пазара и действително едни от водещите котли на дърва, които се ползват са български, македонски и турски, които са доказали своите високи качествени показатели.

Все по-сигурни и рентабилни уреди за отопление откриваме на пазара. За да бъде ефективно и безопасно осигуряването на топлина е много важно да се подходи отговорно към инвестирането в правилния.