Радиатори за парно – подбор

панелен радиатор

Парното е един от добре познатите методи за цялостно отопление на различни видове имоти. Разпространението и разпределението на топлината от ТЕЦ, комини с водна риза, газови котли, термопомпи и други източници най-лесно се постига с помощта на радиатори. Предвид това, че производството на такива тела през последното десетилетие доста се усъвършенства и подобри то днес клиентите имат възможност да избират различни видове, с които да си осигурят максимално благоприятна и уютна среда. Покупката на радиатори за парно е необходимо да бъде доста добре обмислена и съобразена с различни обстоятелства. Все пак е важно да се извлече максимума от такъв тип системи, така че очевидно информацията, която сме подготвили днес би била полезна за правилния подбор.

Роля на радиаторите

Основната цел на радиаторите за парно отопление е в това да осигурят равномерно разпределение на топлинната енергия в помещенията. Загретия флуид циркулира в инсталацията и така се постига уникален бърз ефект за затопляне на помещенията. Със сигурност не е без значение колко и в какви радиатори ще инвестирате за системата за парно отопление на дома или офиса си, тъй като от тях до голяма степен зависи ефективността, икономичността и удовлетворението, което ще се постигне.

Когато се избират тела за топлопренос е необходимо на първо място да се запознаете с техните характеристики, които се отнасят до:

 • Мощност;
 • Дизайн;
 • Материал, от който са изработени;
 • Монтаж и приспособимост към уреди, които имате налични и на които ще разчитате за осигуряване на топлина и комфорт;
 • Цена, която ще заплатите за изграждането на инсталацията.

За да бъде ролята на телата отговаряща на вашите очаквания е необходимо да вземете под внимание редица обстоятелства, които са пряко свързани с видовете, които се предлагат в търговската мрежа.

Видове

Споделихме, че в търговската мрежа вече се предлагат доста многообразни типове радиатори за парно. Най-основен фактор за класифицирането им се оказва материала, от който телата са изработени. Специфичното при тях е това, че действително се налага клиентите да се информират детайлно с типа на материалите и техните свойства, тъй като именно те имат отношение спрямо това да се постигнат оптимални ефекти и рентабилно отопление през зимните месеци.

радиатор

Водещи по продажби видове радиатори за парно са:

 • Панелни

Нареждат се сред предпочитаните поради това, че са изработени от здрава стомана. Издържат на високо налягане и са приложими в инсталации при многоетажни сгради. Цената им е доста приемлива, което е още една основателна причина да бъдат избирани както за дома така и за редица бизнес помещения;

 • Алуминиеви

Ако търсите по-висока ефективност и елегантност то със сигурност алуминиевите са специално предназначени за вас. Изискани, модерни с невероятни топло отдаващи свойства това са видовете, които ще се погрижат да получите достигането на желаната температура с бърз темп. Цената им е малко по-висока от панелните, което предполага да направите по-сериозна инвестиция;

 • Биметални

Ново поколение радиатори, което се появи през последните няколко години на пазара. Те представляват комбинация от стоманените и алуминиевите като са извлечени най-високите качества от двата типа радиатори. За жалост за нашия пазар са все още скъпи и не са много клиентите, които ги избират.

Подбора на материал е значим от гледна точка на оптимално усвояване на топлинната енергия.

Защо е важно да изберете правилните

Тъй като всеки имот се отличава със своята специфика то очевидна е необходимо да се вземат под внимание редица детайли, които са важни за организацията на отоплителния процес. Подходящите тела за парно са тези, които:

 • Осигуряват оптимална топлинна мощност;
 • Цената им устройва домакинството;
 • Дизайна им отговаря на концепцията на интериора;
 • Осигуряват бързо отопляне на помещенията;
 • Успешно се сработват с различните видове уреди, които загряват циркулиращата в системата гореща вода.