Основателни причини за избор на подово отопление

отопление

Широк е спектъра от отоплителни уреди, с които можем да си осигурим повече топлина и уют в жилището. Източниците на топлина не са малко – електричество, възобновяеми енергийни източници, твърдо гориво и други. Въпрос на индивидуално решение и търсене на ефективен метод за разпределение на топлината е не само на какъв уред ще възложите отопляването, а също така и какви ще са топлоотдаващите елементи, които да гарантират равномерно разпределяне на топлината. Ако става въпрос за използване на един уред, който да захрани целия имот то определено са две възможностите, които имате – радиатори и подово отопление. И тук идва въпроса кои от тях би били оптимално гъвкави и изгодни като цени, дългосрочни като експлоатация и цялостно бързо отопляване на площта. Що се касае о радиаторите за парно то това са стандартни решения. Все още високите за подово отопление цени пък са предпоставка да бъдат пренебрегвани тези иновативни методи. За да изясним ползите от втория вариант, въпреки по-високата цена в следващите редове ще ви срещнем с някои от характеристиките и особеностите, които са водещи и оптимално привлекателни като алтернативен метод за разпространяване на топлината.

За чист и топъл дом

Ако ви предстои ремонт или пък сте си купили жилище „на тапа“ то точно сега е момента да помислите и да се запознаете с приоритетите на подовото отопление като перспективен метод за цялостно отопление на дома. Акцентираме върху това, че преди да са извършени ремонтните дейности е важно да се вземе такова решение, защото тръбите на подовото отопление се полагат под декоративната подова настилка.

Н е препоръчва при наскоро проведен ремонт да се предприемат подобни действия, тъй като това на практика обезсмисля вложените за настилката средства. А самото подово отопление си има своите високо ефективни свойства и приоритети.  Топлина за цялата площ, комфорт и уют – ако и вие търсите точно такова решение то със сигурност с помощта на подовото отопление ще намерите най-добрата възможност за постигането на желания ефект.

Изолация за подово отопление

Като главни причини за инсталиране на подово отопление повечето клиенти изтъкват следните аргументи:

  • Повишаване на топлинния комфорт;
  • Възможност да стъпвате боси по пода без риск от това краката ви да замръзнат;
  • Липса на въздушни течения, които създават усещане за хлад;
  • Равномерно разпределение на топлината, тъй като тя се излъчва от пода и се издига нагоре към тавана;
  • Намаляване на домашния прах поради това, че топлинната енергия е лъчиста, а не конвенционална;
  • Удачен вариант е за всякакъв тип помещения – бани, коридори, спални, кухни, всекидневни;
  • Въздуха не се изсушава;
  • Безшумно и комфортно отопляване без нарушаване на спокойствието дори по време на сън.

 Тенденциите, които се предлагат на пазара при подовото отопление са за два основни вида:

  • Електрическо;
  • Водно.

И двата типа си имат своите предимства, като тези в водна циркулация са ефективни за използване на различни видове уреди – термопомпи, котли на газ, котли на пелети или твърдо гориво и други. Въпрос на индивидуална преценка е как ще бъдат комбинирани източниците на енергия с оглед на това да се постигне ефективно отопляван дом.

Интереса към подовото отопление е напълно оправдан, защото в крайна сметка се оказа, че няма по-правилен и удобен начин за чист и уютен дом от този, която цялостно се топли с такива методи. Факт е, че първоначалната инвестиция е доста сериозна като цена, но когато имате да топлите голяма площ то е напълно оправдано да вложите правилно средствата си в дългогодишно, безопасно и високоефективно решение. За по-малко прах и повече комфорт, тишина и уют се доверете на уреди и топлопреносители, които ще ви удовлетворят на 100 %.