Подово отопление – предимства и видове

изолация

Хората, които живеят на първи етаж в панелен блок със сигурност ще споделят с вас, че през зимата студа, който усещат през пода е причина да си инсталират подово отопление. Каквато и инсталация да бъде направена то имайте предвид, че със сигурност неудобството да носите по няколко чифта чорапи и чехли с дебела подметка са най-малкото, което трябва да предприемете. На практика такива жилища е препоръчително да се отопляват с подово отопление, тъй като инсталирането на системата им гарантира оптимален комфорт и уют. Ако трябва да бъде оптимално обективни имайте предвид, че всъщност от такъв тип инсталации все по-често се интересуват хора, които живеят в просторни имоти, къщи, вили и други.

Повишен интерес към системите

Определят подовото отопление като един от най-безопасните и ефективни способи за осигуряване на топлина и комфорт в дома. Със сигурност идеята на всеки човек е да осигури на дома си такава температура, която е благоприятна и наистина може да гарантира постоянен микроклимат през зимата. А това е сред причините да се наблюдава повишен интерес към отоплението, което е известно като подово.

подово отопление

Реалните предимства на системите се дължат на:

  • Дискретен монтаж

Става въпрос за това, че именно факта, че не заема кой знае какво площ и реално не се вижда привлича повече потребители, които не искат из дома им да има радиатори, печки, климатици или други уреди;

  • Чистота

Забележително е, че всъщност с използването а подово отопление ще установите, че у дома ви има много по-малко прах. Лъчистата енергия за разлика от конвенционалната не се завихря и по този начин праха от дрехи, завивки и друг текстил не се разпространява толкова много;

  • Икономии

В зависимост от типа на инсталацията имайте предвид, че действително е оправдано да се инсталира подово отопление в дома, офиса, ресторанта или друго пространство. Намаляването на разходите е гарантирано, благодарение на принципите за работа на тези съвременни системи.

Видове инсталации

Два са познатите видове подови инсталации, които се предлагат в търговската мрежа. Ще ви запознаем накратко с тях с оглед на това да инвестирате в подходящата за вашия имот.

В зависимост от използвания източник, който осигурява топлинна енергия се предлагат два основни вида подово отопление:

  • Водно

Водното се характеризира с това, че топлината се осигурява посредством топла вода, която се загрява от локален или централен източник. Всъщност отопляването от този вид наподобява парното отопление, но тук не е необходимо да се инсталират радиатори, а тръби под декоративния под. Като споменахме монтаж ще добавим, че водните инсталации е добре да се предвидят преди да стартирате ремонт на имота, тъй като се изисква прецизна замазка на пода, полагане на изолация, водните тръби и след това паркет, ламинат или друг тип настилка;

  • Електрическо

За да работи този вид система се използва електрическа енергия. Интереса към системите се дължат на това, че тук всяка стая може да се захранва автономно. Така ще можете лесно да контролирате кое помещение да ес отоплява и кое не. Отново е желателно да предвидите такъв вид инсталация, а не след като вече сте направили ремонта да търсите вариант за монтаж.

Струва ли си инвестицията

Препоръчително е да се консултирате със специалист, който да определи до колко е ефективно използването на водно подово отопление в имота ви. Имайте предвид, че е много важно какъв ще бъде източника, който ще осигурява топлинна енергия. За по-големи имоти например се препоръчва водна инсталация, която да се захранва от:

  • Термопомпи;
  • Газови котли;
  • ТЕЦ;
  • Уреди на пелетно гориво и други.

Задължително е да се направят съответните изчисления като по този начин можете да си гарантирате по-високо ниво на ефективност и оптимизиране на разходите за отопление през зимните месеци.