Подово или парно отопление

подово отопление

Методите за разпространението на топлинната енергия от локален или централен източник са няколко. Традиционният е свързан с използването на парно отопление. През последните години се наблюдава повишен интерес към инсталациите за водно подово отопление, при което топлината се разпространява благодарение на монтирането под декоративния под тръби. Именно по тези тръби циркулира загрятата вода и така на принципа на лъчиста енергия се постига достигане на желаната температура. Има няколко неща, които искаме да споделим за водните подови системи като това може би ще даде отговор на въпроса дали подово и парно отопление с радиатори е по-добре да използвате в дома си.

Същност на водните подови инсталации

Става въпрос за съвременни решения, които всъщност са взели пример от отопляването на древните римски бани. Интересно е навярно да узнаете, че още при строителството на баните са били прокопавани подземни тунели, в които се поставяли тръби. По тях се издухвал горещ въздух, което позволявало на пода да се нагрява и така да се достига желаната температура. Съвременните системи са много по-модернизирани, тъй като не се използват глинени тръби, а такива с компактни размери, които не позволяват да се дискриминира площта и тя да бъде намалена по един или друг начин.

Ролята и възможностите на този тип отопление е въпрос на гледна точка, начин на решаване на проблема със студа през зимата и повишаване ефективността от използването на въпросната инсталация. По своята същност подовото отопление е доста по-приемливо от парното с радиатори поради това, че:

 • Е в пъти по-дискретно заради невидимия му монтаж;
 • Напълно безопасно, тъй като няма дори минимален риск от изгаряне при стъпване по пода дори ако сте боси;
 • Максималната температура до която се нагрява настилката не надвишава 30 градуса;
 • Реализира икономии, които удовлетворяват домакинството;
 • Има оптимално дълъг експлоатационен период;
 • Екологично, безшумно и лесно за контролиране.

Това са специфични особености, които има защо да бъдат взети под внимание, когато се търси оптимална ефективност и уют в дома.

Инвестиция с перспективно използване

изолация

Ако при радиаторите могат след петата година да започнат да се наблюдават процеси на корозия то системата за подово отопление се оказва изключително надеждна, тъй като се касае за удобства и здравина, които нямат аналог. Богатия опит, който прилагат съвременните производители дава на клиента сигурност, че инвестира парите си в наистина качествена инсталация, която би послужила години наред. Така, че ако ви предстои да вземете решение дали радиатори за парно или подова система да изберете за топлопренос то е добре да имате предвид следното:

 • Инсталациите за под крият минимален рис от повреди;
 • Те са гарантирано издръжливи;
 • Могат да се използват както за отопление така и за охлаждане;
 • Синхронизират се с всякакъв тип уреди;
 • Инвестицията е с бърз темп на възвръщаемост.

Статистически все повече са хората, които избират дискетния способ за отопляване поради факта, че реализират икономии и не се налага да променят облика на интериора си заради елементи, на които трябва да търсят удачно място.

Защо е по-скъпо

Очевидно е, че по-модерните, издръжливи и сигурни инсталации са по-скъпи. Тъй като не се говори за стандарти, а за иновативност е напълно логично да се инвестира в такива решения, които са доказано по-добри. Именно използването и прилагането на нови системи и технологии е причината да бъдат приети и по-високи оферти.

Наред с доказаните ползи от употребата на този здравословен и съвременен способ за отопляване се казва напълно ефективно използването на подова инсталация, защото е:

 • С много дълъг живот;
 • Не пречи и не създава дискомфорт в интериора;
 • Усещате, но не виждате топлинния източник;
 • Намалява количеството домашен прах поради лъчистата енергия, на чиито принцип действа системата.

Струва си платите повече за подово отопление, но да получите най-доброто, което би могло да ви гарантира уют, сигурност и комфорт.