Плочките – лицето на банята

БАНЯ

Когато се наложи да правим ремонт в банята, първото нещо за което се замисляме е какви плочки за баня да подберем? Разбира се, важен критерий е бюджета, но огромният избор на продукти от друга страна улеснява значително нашия избор.

Нека отбележим основните критерии

На първо място е размера на помещението и светлината, която постъпва в него. Ако банята ви е по-малка и не добре осветена, за предпочитане е да подберете светли тонове с гланцирана повърхност на плочките. В останалите случаи по-тъмните цветове и матова повърхност, също са добра възможност. Качеството и цената, всеки клиент избира спрямо финансовите си възможности. На пазара вече предлагат, достатъчно голям асортимент плочки за баня, така че ще може да се вместите в предвидената от вас сума. Материалите от които е произведена плочката, нейната здравина и дизайн гарантират устойчивост при удар влага и други.

Няколко комбинации за пример:

Плочки за баня Cosmos
  • Да вкараме слънцето в банята използвайки плочки в ярки цветове зелено,  жълто или оранжево. Тези   нюанси ще внесат много свежо настроение и топлота в помещението;
  • Комбинацията от цветове символизираща елегантност и стил бяло и бордо или бяло и черно;
  • Внесете стил и емоция с лилавото и виолетовото;
  • Пренесете се на морския бряг, като заложите на синьо, синьо-зелено и различните вариации, които правят асоциация с безкрайното море.

Обикновеният българин прави ремонт на банята изключително рядко, така че не  трябва да пести средства, когато избира плочки за баня, защото от този избор ще зависят следващите му години.

Трите основни материала от които се произвеждат плочките за баня са фаянс теракот и гранитогрес.

Фаянсът е най-крехкият от трите вида този вид плочки нямат необходимата здравина и са по подходящи за вътрешна облицовка. Обикновено са с гланцирана повърхност. Ако това може да бъде наречено плюс се почистват по-лесно точно заради това .

Разликата между фаянса и теракота е че благодарение на топлинната обработка, получените плочки от теракот са с по-голяма плътност и по-висока степен на износване. Той е по-лек например от гранитогреса и също така на по-ниска цена. Минусът идва от това че плочките от теракот са по-трудни за почистване, това е така, тъй като повърхността им е пореста.  Такива плочки се поставят на пода на банята.

С най-голяма здравина е гранитогреса. Той е твърд и устойчив материал с висока степен на износване. Специалистите препоръчват на клиентите да облицоват цялата си баня с гранитогрес.

Всички видове плочки за баня има безброй вариации на цветове шарки и дизайни. Спрямо вашия индивидуален вкус  подберете тези, които няма да ви омръзнат през следващите поне 15 години. Това е едно  важно и дългосрочно решение, което трябва да обмислите подробно без да прибързвате.