Кратки насоки са избор на плот за вграждане

кухнунски плот

Избирането на плот може да се окаже изключително трудна задача. Дори да си мислите, че просто си купувате модел с две или четири нагреваеми зони то определено това не е достатъчно да си гарантирате вкусно приготвени пържоли на грил тиган, здравословни зеленчуци на пара или спагети болонезе. Плота е доста важна част от домашното кухненско оборудване, което определено е важно да бъде избрано с нужното внимание. Като се вземе предвид това, че именно фурната и плота са онези уреди, които главно се използват за изпълнение на кулинарните ни идеи то това идва да покаже, че наистина смисъла от детайлния подбор е от ключов момент. Днес ще акцентираме на интересни варианти за кухненски плотове, които не само са с опция за вграждане в кухненската мебелировка, но и ще ни струват по-малко като цена.

Защо плота за вграждане  е добър вариант

Преди да се впуснем в това да ви запознаем с многообразието от кухненски плотове е важно да определим какво е значението на моделите за вграждане. Много домакини споделят, че идеята за плот за вграждане ги мотивира заради това, че пестят страшно много място. Представете си една огромна готварска печка, която реално заема място за два реда шкафове, а освен това не се вписва толкова елегантно в новия модерен стил на обзавеждането. Проектирането на новите кухни стартира именно от това да се намери балансирано решение, с което да се оптимизира кухненската зона, а именно поради това е важно да се обърне внимание на онези, които с вграждането си:

 • Пестят пространство;
 • Създават интуитивна линия;
 • Прилягат безупречно на интериора;
 • Лесни са за поддръжка и не изискват поти никакви усилия;
 • Работят ефективно и икономично.

Няма как да се оспори ефективността на плотовете за вграждане, а още повече и това, че пред последните години техните цени стигнаха доста умерени граници и определено са приемливи за все повече домакинства.

Как да изберете правилния

Независимо дали просто искате удобна кухня или пък идеята за вградени уреди ви допада като стайлинг то определено избора от марки, модели и видове може да затрудни дори онези от вас, които са на ТИ с битовата техника.

Не е лошо човек да ползва ръководство и насоки, с които да може да се ориентира в това пазарно множество. Все пак се избира измежду многообразни и на различна за плотове за вграждане цена, а възможността, която стои пред нас е да заложим на един единствен. Та въпросът е какви механизми и трикове да бъдат приложени с цел да открием перфектната, невероятната и комфортна идилия, която търсим в новата си кухня?

вграден плот

Правилния плот е този, който:

 • Разполага с достатъчно работни зони (2, 4, 8);
 • Адаптира се към термоплота;
 • Управлява се лесно;
 • Почиства се лесно;
 • Работи функционално и качествено;
 • Висок енергиен клас, който е показателен за ниски разходи на електрическа енергия.

Откъм естетика и удобство плотовете за вграждане също са предпочитани, тъй като реално възможностите за поставяне там където искате никак не са малко. Готвенето на такъв плот може да се определи като иновативно и от страна на това, че топлината, която се отделя при работа не повлиява на плота или на други уреди в близост, тъй като се загрява единствено плота, но не и пространството около него.

Видово многообразие

За повечето домакинства избора на плот за вграждане означа по-висока цена. Производителите на такива уреди обаче опровергават това твърдение поради обясними за всички нас причини. повече днес се купуват такива плотове, което означа, че търговци и производители имат основание да смъкнат цените надолу. Естествено, че по-новите модели, които се появяват на пазара са все още на по-високи цени, но на фона на това, което клиента получава абсолютно си струва да се обърне внимание на онези, които действително са изключително икономични и подобрени като дизайн и естество на работа. Ето ги и плотовете за вграждане, които заслужават внимание и то не само като цена, а удобство, функционалност и практичност:

 • Електрически;
 • Газови;
 • Комбинирани.

Това са главните три категории плотове за вграждане и съобразно енергията, която ще бъде използвана за тяхната работа можете да изберете подходящия за вашия дом. Най-голям интерес будят обаче електрическите, тъй като под този вид се разглеждат модификации, които наистина са от значение за бързината на приготвянето на храната, вкуса, икономичната работа и други подробности.

Едни от най-добрите електрически плотове за вграждане са стъклокерамичните. Те имат редица предимства, а ето и част от тях:

 • Потребителите ги предпочитат заради лекотата при почистване;
 • Изключително естетични и елегантни са;
 • Буквално се сливат с плота;
 • Икономични;
 • Лесни за управление и настройване на съответния режим за работа;
 • Използват се различни технологии на работа – например индукция, при която се загрява само съда, но не и самия плот.

Иновациите при плотовете за вграждане и все по-достъпните цени, на които можем да ги открием на пазара ги правят толкова предпочитани. Те са стилния завършек, с който улеснявате работата си докато приготвяте любимите ястия за вашите близки.