Комфорт и естетика в кухненската зона – как да ги постигнем

кухня с трапезен кът

Зоната за кулинарни шедьоври – така почитателите на домашно приготвената и вкусна храна описват мястото, в което творят. Задължение, ангажимент или забавление – какво е за Вас престоя в кухнята? Въпросът има особено значение, тъй като от тук е решаващо да се тръгне при ремонт, подновяване или основно преобзавеждане на кухненското пространство. Предпочитанията ни към един или друг модел обзавеждане ще определи не само естетическия облик, но и ще внесе функционалността, за която сме си мечтали.

Видове кухни и кухненско обзавеждане

Мебелистите са се постарали да откликнат на нашите капризи. Когато изискването е да се намери балансиран вариант за модел кухня, която да е удобна, добре организирана и оборудвана то вариантите въобще не са малко. В основата на създаването на кухни и кухненско обзавеждане са онези явни акценти като механизми, вложени устойчиви  на горещи съдове повърхности, здравина, лекота при почистване и т.нат. Именно изискванията ни към обзавеждането като концепция и функционалност дава тласък на фирмите, производители на такива мебели да вложат всичко от себе си за да превърнат кухненската зона в едно стилно и правилно моделирано местенце за ползване с удоволствие.

кухни

Основните видове кухни, които се считат за едни от най-лесно приложимите и адаптивни към домашната обстановка са:

 • Готови кухни. Понятието е доста широкообхватно. Тук се включват онези мебели, приспособими към кухненски боксове, малки и не толкова просторни помещения, такива с компромиси и изискващи по-минималистичен начин на обзавеждане. Готовите кухни са добър вариант и за онези потребители, които искат да получат основните компоненти от обзавеждането за своята кухня, но нямат достатъчно финанси, които да инвестират;
 •  Модулни системи. Известни като едни от най-гъвкавите решения. Причините са в това, че при тях определено има как да се подходи чисто индивидуално. Този вид кухни и кухненско обзавеждане залага на динамиката в пространството, дава възможност за обособяване на удобна за работа зона, която да пасне на нашите потребности;
 • Третия популярен вид обзавеждане са поръчковите кухни. Акцента при тези модели е, че те се създават на база конкретна архитектура и особености на пространството. Това е не само предизвикателство, но и истинско вдъхновение за дизайнерите на мебели, които имат възможността да се развихрят и да предложат едно удивително и свършено решение, което да е причина да се влюбите в новата си кухня.
 • Островни кухни. Последен писък на технологиите, които са супер ефективни за просторни помещения с максимално площ. Тук не просто можете да готвите, но и да танцувате.

Как да разберем коя кухня е подходяща за нас

Принципите, които определят коя е перфектната мебел за нас се обуславя на няколко важни детайла. А това са:

 • Габарити на помещението;
 • Възможност за аранжиране на долни, горни шкафове, електроуреди;
 • Колко сме в състояние да инвестираме.
модулна кухня

Самото помещение бихме казали, че ще определи типа на новата ни кухня. Но като се има предвид, че съвременното строителство ни представя невероятни архитектурни творения се оказва сериозно предизвикателство да обзаведем кухня, в която да се вдъхновяваме за вкусни кулинарни изяви. Колкото по-странна и трудна за организиране е една кухня то толкова по-мотивирани сме да я превърнем в свое кътче, в което да се чувстваме удобно и приятно. Такива са аргументите на много от клиентите, които избират модулна кухня. Това е един от видовете обзавеждане, които се отличават със своята феноменална адаптивност. Системите от модули са един доста добър вариант, който ни дава възможност да се развихрим и да организираме пространството по свое виждане и критерии. Предимствата на модулните кухни в сравнение с останалото обзавеждане, което представихме по-горе е в това, че тук композицията може да бъде доста мащабна като проект, но клиента сам избира модулите, които да вложи и да позиционира в кухненската зона. И не само това може да е провокатор за личния ни избор, а също:

 • Изискване за индивидуален подход и уникалност в кухненския интериор;
 • Създаване на удобство и функционалност, съобразно личните ни предпочитания;
 • Аранжиране на база архитектурни особености и технически параметри на помещението;
 • Избор на модули, които са ни по джоба.

Ето, че кухнята може да бъде превърната в едно свободно за действие място. Ако сте от хората, които обичат да готвят и заниманията в тази част от дома са истинско удоволствие ето, че имате уникалния шанс да аранжирате кухненската част така, както сте мечтали тя да изглежда.

Комбинирай със замах

Не винаги строителите предлагат отделни помещения за кухни. В повечето нови проекти това е кът, който е част от голяма дневна. На практика този начин на проектиране е особено приемливо, тъй като дава възможност за оформяне на няколко зони в помещението, достатъчно удобни и функционални, съобразно предназначението им. Така, че в близост до новата си модулна кухня имате възможност да оформите и прекрасен трапезен кът. Ето, че се елиминира неудобството да се разнасят чинии из различните стаи и само няколко бързи движения решават проблема със сервирането на прясно приготвената храна.

Комбинирането и приемствеността на зоната за готвене с трапезарията е момента, който наистина ще превърне дневната в едно практично и уютно местенце. В това е причината да подходим отговорно, когато избираме от множеството трапезни маси за кухня и столове, които ще се ползват ефективно от домакинството. На първа позиция е масата, като елемент, който заема не малка част от пространството. За да бъде тя удобна и да предложи възможност не само членовете на домакинството да я ползват, но също така и гостите, които каним масата в кухнята е препоръчително да бъде достатъчно голяма. Разбира се, избора на размер ще трябва да се съобрази с капацитета на помещението, което да даде възможност да не се превръща в претрупано и не толкова приятно за ползване. Вариантите за маси за кухни, които се комбинират със зоната за готвене както и холния кът са от следния вид:

 • Разтегателни механизми;
 • Повдигащи механизми;
 • Комбинирани (с разтегателни и повдигащи);
 • С допълнителни чекмеджета и помощни шкафове.

Многообразието, което се предлага днес на пазара е съобразено с факта, че кухнята, трапезарията и хола могат да делят една обща площ. Именно затова акцента е в комбинирането и приемствеността между отделните части по начин, който да изгради съвършен, комфортен и уютен интериор, на който ежедневно да се наслаждаваме. Защото дома е естетика, функционалност, спокойствие.