Три точки в помощ на избора на маса за кухня

маса

Дали сте си направили труда да изчислите колко време прекарвате на кухненската маса? Определено поне час и половина от деня ви навярно е съсредоточен в хранене, пиене на кафе, чай и други напитки. Именно заради това, че тази мебел има и друго предназначение, а именно и като плот, който се използва за сервиране, четене на списание или като поставка за лаптоп, я прави така значима и подбора ѝ наистина е важен за домакинствата. Предложенията за маси за кухня са доста интересни и ко ви предстои да си изберете нещо ново и интересно то ще установите, че богатата гама би ви затруднила при взимане на крайно решение. Дали да бъде кръгла, правоъгълна с или без разтегателен механизъм? Няма спор, че въпросите, които ще възникнат наистина ще се причина за объркване и несигурност. Затова ще ви представим три ключови точки, които биха предопределили и вашия правилен избор.

Размер и форма

Ато това е първата ви задача. Определянето на размера и формата на масата са в основата на удовлетворението на домакинството. Това, че ще се използва като такава за хранене и домакински занимания в кухнята е аргумент, който ще  визира и адаптивността на обзавеждането в интериора. Необходимо е да сте наясно къде ще се постави обзавеждането и каква ще бъде позицията в кухнята. Интерес представляват някои от формите и размерите, които имат много добра адаптивност, компактни са и се внедряват много бързо в интериора.

Като размери и форма трапезните маси, които се определят като едни от най-масовите и предпочитани от домакинствата са:

 • Правоъгълна маса 130/80

Плота тук може да бъде от МДФ, ПДЧ, естествено дърво, стъкло и други;

 • Елипсовидна
Елипсовидна разтегателна трапезна маса

Размерите са близки до тези на правоъгълната като тук в случай, че продукта разполага и с разтегателен механизъм то при максимални пропорции се наблюдава достигане на по-голяма дължина;

 • Кръгла маса

Диаметъра може да бъде с различна дължина, но и тук се прилагат механизми, които са изключително удобни и има защо да се избират от клиентите, които освен членовете на домакинството обичат да канят и гости;

 • Квадратни

Отново стандартна форма като размерите могат да бъдат 90/90, 100/100, 120/120 и други.

Материали за изработка на маси за кухня

Масата представлява плот, върху който се храним. Когато се купува нова мебел е необходимо освен размерите и формата да помислите за приспособяването на материала към общата визия на пространството. Хубавото тук е в това, че могат да се комбинират различни видове материали като така се осигурява по-модернистично и практично присъствие.

Едни от най-честите комбинации, които се използват от съвременните производители са:

 • Плот от естествен масив и крака от същия материал;
 • Плот от МДФ и метални крака;
 • Плот от ПДЧ и крака от полиуретан;
 • Стъклен плот с дървени крака и т.нат.

Възможностите със сигурност ще ви впечатлят, тъй като се представят в разнообразни форми и размери, които да намерят идеалното приложение и във вашата подобрена кухня.

Дизайн и стил

Модерните и функционални маси наистина се радват на висок ръст на продажбите. Изключителна елегантност излъчват те, а наред с това акцента при изработката им пада и върху функционалността. Колкото по-иновативни то толкова по-приспособими са в съответния интериор. Именно поради това в търговската мрежа се представят разнообразни стилове и дизайни, които да допаднат на потенциалните купувачи.

А онези, които няма как да останат незабелязани са:

 • Класически масивни маси;
 • Модерни и олекотени решения;
 • Типични варианти за обзавеждане на кухня в градски стил;
 • Авангардни и всякакви други, за каквито се сетите.

Разбира се, че спазвайки всяко едно от условията и намиране на конкретните отговори ще внесе в ежедневните битови занимания повече удобство. За повече приятни мигове в кухнята и трапезарията никога не подценявайте в каква мебелировка ще инвестирате.