21 начина за декориране на малка всекидневна и създаване на пространство

Когато украсявам всекидневна с ограничени размери, опитвайки се да побера всичко, което мога, може да изглежда натъпкано и претрупано. Повечето дневни са с дивани или столове, телевизор и може би дори малка маса. Добавянето на цветни стени, снимки, произведения на изкуството, лампи, завеси и възглавници може да започне да прави една стая да изглежда и да се чувства още по-малка.

За да ви помогнем да сглобите най-доброто оформление, да закупите правилния вид мебели и да създадете илюзията за по-голямо пространство, съставихме списък на най-добрите начини за декориране на малка всекидневна. След като решите за оформлението, цветовата схема и мебелите, не забравяйте да персонализирате пространството си с някои персонализирани възглавници и уникални произведения на изкуството.

1. Изберете канапе за двама


Когато живеете сами, със съквартиранти или с партньора си, канапето за двама е повече от достатъчно, за да отговаря на вашите нужди. Комбинирайте плюшеното, удобно канапе с малка масичка за уютен, но по-просторен хол.

2. Добавете висяща саксия

Добавянето на висяща саксия или висяща лампа е чудесен начин да добавите функционален декор, без да заемате площ. Опитайте направи сам саксията си, за да я персонализирате според цветовата схема и декора на вашата стая.

3. Придържайте се към изцяло белите стени

Класически, но изключително ефективен трик е да боядисате всички стени в бяло. В зависимост от вашия декор, можете да изберете хладно или топло бяло за цвят, но която и от двете опции да изберете, ще ви помогне да отворите пространството си и да изглежда светло.

4. Инсталирайте висящи рафтове

Инсталирането на няколко висящи рафтове за книги, декор или съхранение, е отличен начин да използвате разумно пространството на стената си. Вместо да добавяте обемисти шкафове или маси, пазете предметите си по стените си за чист и отворен вид.

5. Изберете функционално обзавеждане

Когато декорирате малка всекидневна, опитайте се да изберете мебели или декор, които също работят като място за съхранение. Тази сладка отоманка например има малки рафтове и шкафове за съхранение на книги, електроника или настолни игри.

6. Изберете мебели с изложени крака

Столове и маси с открити крака помагат за отваряне на вашето пространство и ви дават възможност за допълнително съхранение. Независимо дали ги оставяте празни или ще добавите кошница за съхраняване на вашите одеяла за постилане, мебели като тези ще запазят стаята ви просторна.

7. Слейте с вашата зона за хранене

Ако холът ви е много близо до вашата трапезария, поддържайте пространството да изглежда едно цяло, като използвате подходяща цветова схема и декорации. Това ще създаде илюзията за по-голямо пространство и ще ви позволи безпроблемно да комбинирате пространствата, когато приемате гости.

8. Създайте си ъглово пространство

Вместо голям диван, оглеждайте се за сладък диван за ъгъла на стаята. Тази уникална зона от обзавеждането ще откъсне погледа от самото пространство и ще даде на вашата стая малко допълнително пространство.

9. Изберете стъклено или огледално обзавеждане

Използвайте отразяващи повърхности във ваша полза. Независимо дали ще добавите няколко висящи огледала или стъклена масичка за кафе, тези части ще създадат по-светъл и по-отворен хол.

10. Използвайте вградени рафтове

Винаги търсете начини да увеличите максимално пространството си. Ако холът ви има някои вградени рафтове, използвайте ги за съхранение като малка библиотека или ги модифицирайте, за да паснат на вашия телевизор.

11. Създайте стена с галерия

Създайте красива и цветна фокусна точка, като подредите еклектична стена с галерия. Добавянето на различни цветове, текстури, рамки и щампи ще отвлече вниманието от малкото пространство.

12. Променете ъгъла на вашите мебели

Не се страхувайте да потърсите нетрадиционно оформление, ако отговаря на вашия стил. Ако наистина искате да добавите определена мебел, но тя не се вписва напълно в по-традиционно оформление, завъртете вашите мебели и декор.

13. Дръжте го минималистично

Имайте предвид, че всекидневна не винаги се нуждае от диван. Ако най-вече се нуждаете от място за четене или работа, изберете удобен стол и функционална маса, за да създадете пространство, което ви дава повече място и отговаря на вашите нужди.

14. Добавете висок рафт за книги

Използвайте празните ъгли и добавете рафт от пода до тавана. Това ще ви даде тонове допълнително място за съхранение и ще удвои усещането за декора, като същевременно заема минимално пространство.

15. Добавете изчистена масичка за кафе

Изчистената масичка за кафе наистина може да ви помогне да направите стаята си малко по-голяма. За модерен външен вид, добавете няколко елемента с цвят и приберете няколко табуретки във формата на куб отдолу, в случай че се нуждаете от допълнителни места за сядане.

16. Направете колекция от столове

Оставете настрана големия диван и се насочете към колекция от плюшени, извънгабаритни столове. Създайте измерение, като добавите голям килим и поставите столовете по периметъра. За стилен външен вид, потърсете еклектична колекция от столове.

17. Добавете ъглов диван

Ъгловият диван може да ви помогне да използвате пространството си ефективно и да настроите хола си отделно от останалата част от къщата. За свежо и открито усещане препоръчваме светло или неутрално сечение, сдвоено с бели столове.

18. Създайте кът за четене

Перваза на прозореца е идеалната възможност за уютен кът за четене. Просто добавете голяма възглавница за сядане и одеяло, за да добавите някакво измерение, без да заемате площ.

19. Подредете своя декор вертикално

Поставянето на платна, рамки и други декорации за стени като вертикални свещници помага да удължите стаята си, като по този начин ще я направите по-голяма. Добавете няколко високи растения и тесен рафт от пода до тавана, за да завършите тази визия.

20. Използвайте неутрални цветове

Придържането към неутрална или земна цветова схема ще ви помогне да озарите стаята си и да й придадете ефирно усещане. За младежко настроение комбинирайте основна неутрална цветова схема с цвят като жълто, синьо или зелено.

21. Поставете мебелите на разстояние от стените

Поставянето на вашите мебели далеч от стените ви не само добавя малко повече пешеходно пространство, но ще ви помогне да създадете илюзията за по-просторен хол. Добавянето на ниски дивани, столове и маси ще ви помогне да добавите към по-просторно изглеждащо помещение.

След като изберете някои идеи, които ще паснат най-добре с размера и формата на вашето пространство, вие сте готови да украсите красива и гостоприемна всекидневна.

Очаквайте скоро голяма поредица в нашата категория идеи за спалня.