10 съвета за декориране на красива спалня

Спалнята трябва да бъде лично бягство, убежище, което изразява любимите ви цветове, чувства и колекции. Научете основните правила, които трябва да помните, когато декорирате спалнята си.

Изберете лек цвят

Вместо смели основни цветове, изберете успокояващи нюанси и спокойна палитра от едноцветни тонове. Запомни цветовата теория: нежни нюанси на синьо, лавандулово или зелено се смятат за спокойни и ведри. Богатите оттенъци от скъпоценни камъни спомагат за настроението на уют и комфорт. Те могат да включват оттенъци като препечено кафяво, нар или топаз. Използвайте тонизирани версии на любимите си цветове в спалнята. ”Това може да означава избор на лилаво, вместо на патладжан, или тиква вместо мандарина”.

Дръжте спалнята проста

Спалнята трябва да изглежда уютна и проста, изискана и елегантна, независимо от стила на декорация, който избирате. За улеснение на движението, оставете минимум три фута между леглото и страничните стени или големите мебели и поне два фута между леглото и ниските мебели, като маси и скринове. Ако трябва да се разхождате из леглото, за да стигнете от гардероба до банята, помислете как можете да местите леглото.

Обзаведете спалнята си само с това, от което имате нужда. Легло, нощно шкафче или две, скрин и стол са необходимост. Всичко друго е претрупано. Ако имате място, поставете скрин в шкафа.

Аксесоарите трябва да бъдат сведени до минимум. Изберете красиво произведение на изкуството, подредете няколко семейни снимки, добавете цветя и свещи, и го оставете на мира

Изберете подходящия размер мебели

Когато сте готови да закупите обзавеждане за спалня, започнете с етажен план и измерен чертеж на пространството. Мебелите трябва да отговарят на стаята, в която се намират и това е особено вярно за мебели за спални. Не избирайте тежко, голямо легло и скрин за малка спалня. Ако таванът е висок, високата табла ще ви помогне да намалите усещането за размера.

Ако спалнята ви е голяма, изберете и мебелите, които се побират. Добавете стол и табуретка или поставете мебел в края на леглото. Мебелите и аксесоарите, които са твърде малки, ще изглеждат загубени в голяма стая.

Имайте достатъчно място за съхранение

За да добавите спокойното усещане на спалнята, съхранявайте нещата си от скрити от погледа. Стаята ще изглежда по-спокойна и просторна.

Изберете просторно нощно шкафче с чекмеджета или врати, зад които можете да скриете книги, лосиони и очила за четене – те ще се намират на място, където могат да бъдат достигнати, но не се виждат. За по-голямо съхранение изберете масичка или малка тоалетка с чекмеджета.

Използвайте празното пространство под леглото или пейката, за да съхранявате допълнителни чаршафи, одеяла и възглавници.

За лесно достъпни книги и аксесоари, използвайте табла с вградени рафтове или плъзгащи се панели.

Персонализираната организация, която създадете в килера, може да използва максимално пространството в него.

Поставете плитки кутии под леглото, като ги скриете с красиво покривало за легло.

Добавете личен кът

Подарете си специален подарък на тихо място за сядане и четене. Създайте интимна зона за четене или излежаване с удобен стол и табуретка в края на леглото си или в ъгъла.

Ако имате място, изградете място за сядане под прозореца на спалнята. Насладете се на гледката и естествената светлина.

Отдайте се на луксозното спално бельо

Оборудвайте спалнята си с красиви и луксозни тъкани. Няма нищо, което да придава комфорт на спалнята като красивото спално бельо. Не купувайте чаршафи, които са по-малко от 100% памук или лен с висок брой нишки – 350 или повече. За чаршафи, които оставят усещане като от 5-звезден хотел, изпратете ги на химическо чистене за професионално пране и гладене, което не струва много, но създава свежа гладкост, достойна за Ritz.

Добавете и други чувствени тъкани в спалнята с мек мохер или кашмир върху подлакътника на стола на четене, покрийте стените с копринени или текстурирани покрития, висящи копринени драперии или балдахини, или пък добавете плюшени подови настилки.

Покрийте прозорците

Красиво “облеченият” прозорец ще спомогне да се създаде рамка за прозореца и гледката и ще осигури други начини за добавяне на цвят, шарка, текстура и мекота в спалнята. Ако обичате меки отвесни завеси, които само филтрират светлината, комбинирайте с непрозрачни ролетни щори, които могат да бъдат свалени, за да се запази личното пространство през нощта и да се спре сутрешната светлина.

За всички драперии, включете непрозрачни щори или подплата, за да не влиза слънце, когато искате да спите късно.

Включете няколко опции за осветление

В спалнята е добре да разположите вашето осветление в цялата стая. Околното осветление осветява цялото помещение, малките лампи могат да фокусират светлината за четене и други дейности, а акцентната светлина помага да се мият стените в меко осветление.

За да фокусирате светлината за четене там, където ви е необходима, използвайте нощна лампа с подвижно рамо. Всяка светлина трябва да може да се регулира с димер. Инсталирайте отделен ключ за включване / изключване за всяка светлина, така че да можете да избирате и да осветявате само желаната област.

Нека вашата спалня бъде истинско бягство

Опитайте се да се дисциплинирате и да държите мобилния си телефон, компютър, телевизор, машина за упражнения или къпини далеч от спалнята. Създайте ценно място за почивка и регенериране. Ще се влюбите в стаята, посветена на четене, спане и романтика.