Какво е безразрушителен способ за откриване на теч

Възможно ли е да бъдат открити скритите течове, които тормозят обитателите на жилищните сгради?Твърде високите сметки за вода, влагат по общите части, неприятния мирис на метал и мухъл са сред множеството проблеми, които могат да са причина за неволите на жилищните кооперации. Многомилионен град като София би се превърнал в разруха, ако фирмите по поддръжка на ВиК инсталациите трябваше да прилагат старите методи за разбиване, къртене  и достигане до течовете, които са възникнали. Днес домакинствата могат да бъдат максимално удовлетворени, тъй като вече и у нас се прилагат доста успешно способи за откриване на теч без къртене. А като меката на технологиите първо София фирмите инвестират в иновациите и така оставят след себе си доволни клиенти и сухи жилищни сгради.

Как е възможно да се открие теч без да се налага къртене

Разрушените стени, счупени плочки, паркет, полуразрушени санитарни помещения бе от често срещаните картинки от близкото минало, когато водопроводчици търсиха скритите течове в софийските жилища. Днес за щастие нещата стоят далеч по-различно и благодарение на технологиите откриване на теч без къртене София се установява локацията на аварията и по този начин се избягват неудобства и неприятни изживявания от безразборното къртене. Течовете са ежедневие в голям град като столицата, където има милиони жилищни и нежилищни сгради. Дали поради остарялост на инсталациите или други причини, предизвикващи аварии, течовете могат да бъдат явни и скрити. При тези, които се вижда от къде идват лесно екипите се справят с тяхното отстраняване, но при други, които само загатват за себе си чрез:

  • Поява на мокри петна по стени и тавани;
  • Поява на мухъл и плесен;
  • Усеща се неприятна миризма на влага.

Тук определено е необходима професионална намеса на екипи, които са оборудвани с правилната техника за да открият бързо скрития източник на ВиК аварията. Не е нужна магия, феноменални възможности или пророчество за да се справят водопроводчиците с намирането на спуканата тръба. Методите и способите, които успешно се прилагат и дават около 97 % успеваемост при конкретното локализиране на теча са няколко и ще ви представим най-добрите в следващите редове.

Термография – течове и влага нямат шанс да останат скрити за дълго

Откриването на скрити течове в апартамента ви в София вече е по-лесно отколкото очаквате. Термографската техника базира своята ефективност а това, че при функциониране тръбопровода затопля стени, под или таван около себе си. по този начин се визуализира потока на водата с помощта на топли и студени точки. Именно чрез термографията се установява точното местоположение на теча. Съвременната методика се използва не само за откриване на течове от ВиК система, но и от отоплителни инсталации и други, при които с помощта на термограф буквално за секунди се установява от къде точно идва теча. Повредата така може да бъде бързо отстранена като в случая не се налага да бъдат изкъртени всички плочки от стената на банята Ви. Много от фирмите, предлагащи услугата „откриване на течове“ в София залагат на термографския метод, тъй той е доказано прецизен и точен, а  освен това е и максимално евтин. Обикновено тарифата за прилагане на такъв тип апаратура варира от 50 до стотина лева, което е напълно достъпно на фона на евентуалните разходи, които бихте направили при стандартното къртене и откриване на аварията.

Откриване на течове чрез микровълни

Втория и то не по-малко вариант за безразрушително откриване на течове е с помощта на микровълнов метър. Това е вариант, който се прилага при по-тежки условия и е характерен за индустриални течове по цялостната водопроводна мрежа. А като се има предвид състоянието на софийската инсталация можете да си представите колко работа имат екипите по отстраняване на аварии. Със специален уред за измерване на микровълни се установяван надеждно и коректно не само водопроводни течове, но и всякакви други материали.

Ендоскопски метод за откриване на теч

Звучи твърде медицинско, нали! Но видеоендоскопията се оказва също ефективен вариант да се спестят не малко разходи и да се установи локацията на източника на аварията. Варианта се прилага при места, до които има труден достъп като шахти, кухи стени и подове, душове, вани и много други. С миниатюрна камера се прави диагностика на теча и се предприемат действия, които да се локализират точно върху мястото му на поява. Ето така отново се спестява време, пари и се елиминират къртачните процеси.

Без разруха, без къртене, без излишни нерви! Ако си мечтаете за такива ВиК ремонти изберете ВиК Хелп София и забравете за битовите неволи.

Вижте как работи метода за откриване на течове с термокамера.